Ya Allah, tiada sesiapa yang dapat mmberi kebahagiaan selain Engkau dan tiada sesiapa yang dapat menghilangkan kesedihan melainkan Engkau.. Sesungguhnya wanita ialah perhiasan dunia. Dan secantik-cantik perhiasan ialah WANITA SOLEHAH. Semulia-mulia kamu disisi Allah ialah mereka yang BERTAQWA.. Sesungguhnya Allah sentiasa bersama dengan orang yang bersabar.. Kasih Sayang Allah mendahului kemurkaannya.. senyum itu sedekah. mungkin apa yg kita anggap buruk itu, adalah baik bagi kita. dan mungkin ap yg kita anggap baik itu, adalah buruk bagi kita.

hope to be like this ,

forewords

Bercerita tak semestinya suka dan duka. Pengalaman tak semestinya manis dan pahit. Saling berkongsi tiada salahnya apatah lagi untuk menasihati..





Tuesday, June 5, 2012

nerd

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum,

thanks god for giving me another chance to write this post. next, selawat upon Prophet Muhammad cause his sacrifice and his determination, now, I am Siti Sarah. not Selena Gomez, not Kelly Clarkson. Alhamdulillah.InsyaAllah, hari ini ak nak bercerita sedikit ttg perkataan 'nerd'. kadangkadang org pggil nerd ni sbgai skema. means, seseorg yg kolot. yg teliti semua benda. yang ikut peraturan sgt. sng citer mmg baik lah. alah, mcm org ckp, pijak semut pun xmati. apa kaitan nerd ni dgn ak? 

okay. my first thought bout nerd is?

ouh no.nerd gle bdk tuh. ntah papentah. skema sgt la. *sambil gelakgelak.

antara apa yg saya bole ckp org tu nerd mcm turun makan awal kt DM, bawak beg sekolah besarbesar, tudung labuh gile, pakai kasut yg stripe tuh, pkai serkup putih, dalam baldi bysangat barang*kire macam xde bakul kecik tuh. banyak lagi lah. bg aku, klau dok asrama tuh, budakbudak skema dan nerd nih mcm asyik kena bahan je. semua org berebut nk jd otai. nk potong tudung, nak kasut yg high cut, nak serkup hitam, beg xboleh isi penuhpenuh nnti beg kembung, and so on. tp, TU DULU LAH! SEKARANG DAH LAIN. saya dah ada prinsip baru. being nerd can change your life. grrr. but dont too nerd. hee~ :p

baru ak sedar yg skema tu boleh bawa kejayaan. igt lg ustazah skolah lme prnh ckp "cuba awk tgok, pelajar2 yang dapat 9A tuh, mereka berjaya sebab mereka tu skema. ikut peraturan. awak2 yg 8A tuh, kurg skema sikit lah kot." serus, wktu tu ak dduk dgn mmber SD. ktorg gelak2 sebab dlm mmber ak n nani je yg dpt straight.diorg ckp mmg btul lah bdak2 9A tuh skema. tp, aku........... stop gelak, okeh. sejak dr tuh baru thu. actually,being a nerd person can make ur life more discipline and systematic. bkn nak mnunjuk atau apa. contoh yg diberi tu lah yg telah bukak mata aku untuk pandang positif trhdp org yg nerd nih.

Okeh. Sekarang aku sedar. Bila dah agak matang nih baru la sedar. Yg sbnrnye, dalam Islam pun mnggalakkan kita skema. Mksdnye ikut segala peraturan yang telah Allah tetapkan. Seorang muslim perlu nerd sbb dia perlu ikut peraturan. Dia perlu teliti dlm sesuatu perkara yang dilakukannya. Contohnya, dalam bab aurat, kte kena ikut skema yg telahh ditetapkan. Tang mana kena ttup, tang mana bole bukak. See, Islam itu syumul. Kalau dulu malu nak pakai tudung labuhlabuh. Takt org ejek nerd. Tp, skrg tdung labuh tu lah yg buatkan kita kaum hawa ni rasa lebih selamat. Kan2? And 1 lg kes adalah berkaitan IC ak. Mcm nih, mggu lepas, ak g bank nk buat kad bank. Akk yg kt kaunter tu pun mntk la IC ak sbb dye nk detect ap ntah. Skali akk tu ckp, IC adik xbole baca la. Dah byk kali try. So, trpksa renew IC. Hah, kn dh jd msaalah. Mama ckp, knp xpkai sarung plstik yg utk IC tuh. Dn, ak diam. Bru trigt dulu, ak rse pkai sarung IC tu mcm nerd. N pkai purse yg byk tmpt kad2 tu nerd. So, ak xpkai pun sarung IC n pkai purse yg zip2, yg nmok mcm lbih moden sikit. At last, ap yg jd. Ak jugak yg dpt susah. Now, br ak fham knp pnting sarung utk IC tuh. Ia utk elakkan cip kt IC tu trcalar. Tu yg smpai jd xbole detect tuh. Haha. Kan dh kena.mso, now. Stop thinking nerd is #%&§$@. Cause one day, u akn tgok apakan pntingnye nerd itu. Jadi, dh jelas yg Islam pun suruh kte jd mukmin dan muslim yg nerd dan profesional. So, kita lah yg kena jadi tuh. (;

# selit sikit dekat kawankawan yg pergi Sabah tu. Pergi elok2 ye. Jgn lupa saya di sini. Ole ole msti kena ada. Jaga dirielok2 kt sne. Utk my adik2 SD, kak long rindu sgt dgn korgg. Sayang korg kerana Allah. InsyaAllah, ada rzeki saya dtg SAMT KKB yg dirindui itu. Ingat, walaupun kite xboleh mcm dulu, xboleh makan ramai2, xbole solat jemaah 1 saf, xbole study ramai2, xbole tidur ramai2, xbole nk gurau dan merajuk, xbole nak ada org yg pjuk macam dulu, kita tetap SAHABAT, malah macam ADIK BERADIK dah pun. Jadi, doakan SITI SARAH, merangkap Kak Long korg ni, kuat dan tabah walaupun sorang2. Korg xpayah risaumsbb korg msih ad SD kt sisi. Korg bole selalu jumpa Adiez. Bdak Bt 38 pun ada 4 org SD lg. Korg msti bole punyaa. So, belajar rajin rajin. Igt ap yg ak dh prnah bebel kt korg dulu. Jgn malas2 jgn asyik gaduh2, nnti ak ssah hati. Kita berjaya sama2, lpas tu baru bole truskan angan2 kita dulu tuh. Hehe. Uhibbukunna fillah. <3

Monday, June 4, 2012

Quotes for today

When we first talked to each other
I knew we would always be friends.
Our friendship has kept on growing
And I'll be here for you to the end.

You listen when I have a problem
And help dry the tears from my face.
You take away my sorrow
And put happiness in its place.

We can't forget the fun we've had
Laughing 'til our faces turn blue.
Talking of things only we find funny
People think we're insane-If they only knew!

I guess this is my way of saying thanks
For catching me when I fall.
Thanks once again for being such a good friend
And being here with me through it all.

by : Rachel Ellis

Friday, June 1, 2012

Waking up from the dream.

In The Name of Allah The Most Gracious Most Merciful.
Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh..

The first thing I need to do is thank God. Alhamdulillah. I'm finally woke up from my dreams or the right term is 'sadness'. For sure, I knows that Allah always and always without any sick , He loves me. He knocked my heart to make sure that I'll be myself, Siti Sarah bt Noor Alshurdin. The girl who always happy, cheer up people around her, always gives her superb smile (: , who always courage to face all her problems and circumstances and who always there for her FRIENDS. Again, thanks Allah for everything. Now I'm become stronger + happier + better than before, In Sha Allah. So, for the last 5 months as a STUDENT of the secondary school I have to move up and become the SUPERB SARAH. lalala~

First, saya kena kenal diri saya dulu. atau lebih tepat, kena sedar diri ini siapa. siapa saya untuk jadi yang paling sempurna?? siapa saya untuk tiada kelemahan?? siapa saya untuk tidak diuji? siapa saya untuk sentiasa gembira?? siapa saya untuk mendapat Sahabat yang Sempurna?? siapa saya untuk semua orang fahami saya?? enough enough la persoalan tuh. klau ikutkan mmg smpai ke bawah ni je utk semua persoalan tu. semua jawapan tu ada elok, kemas tersemat dalam hati saya yang kecil ini. cukuplah sekadar saya seorang yang tahu. tak terlupa yang di Atas sana tu. Dia lebih mengetahui apa yang saya tidak tahu. 

Habis tu, nak kena delete ke x, post-post yang pasal ke'down'an saya tuh ?

tak perlu kot. sbb tu semua memang betul-betul berlaku. tak guna nak delete, sebab ianya memang takkan bole padam dari hidup saya. biarlah semua tu menjadi satu pendorong untuk saya sedarkan diri ini, untuk saya  lebih kuat dan mungkin untuk bahan senyuman saya apabila membacanya semula ketika usia sudah bertambah.*

Second, saya nak mintak maaf dari lubuk hati yang sememangnya dalam ini kepada sesiapa sahaja yang pernah terguris atau terasa dengan setiap kata-kata, tulisan atau reaksi muka dan apa-apa yang kalian rasa tidak menyenangkan. mintak maaf sangat. walaupun kadang-kadang saya rasa berat untuk memaafkan seseorang, kini barulah saya tahu apa harapan orang yang memohon maaf tuh. Again, I'm sorry. 

Third, masa untuk saya lakukan satu TRANSFORMASI yang In Sha Allah lebih sedap dan enak bunyinya jika ditukar dengan HIJRAH. tak begitu? oke. dari malas kepada rajin. dari rapuh kepada teguh. dari lemah kepada kuat, malah lebih kuat. dari cengeng kepada selamba. dari pentingkan diri kepada memahami. dari merajuk kepada mendengar. dari suka buat org sedih kepada suka buat orang gembira. dari suka menunjuk masalah, ke'busy'an dan tekanan kepada lebih menyimpan dan berahsia. dari selalu gelakkuatkuat kepada senyum. dari hanya mengharapkan sokongan kepada memberi peluang dan sokongan. dari mudah cemburu kepada mudah berlapang dada. see, byk x? mungkin xtermampu atau xterbuat semua tuh. at least saya dah tahu apa aim saya. saya akan cuba ke arah itu meskipun kaki terpaksa melangka sorang sorang, meskipun airmata tidak berhenti mengalir, meskipun saya hampir atau telah terjatuh.

Fourth, harapan saya agar orang di luar sana mudah untuk menerima saya biarpun saya tidak sempurna, biarpun saya bersalah, biarpun saya menjengkelkan, biarpun saya lemah, biarpun saya tidak cantik**, biarpun saya tidak arif dalam bersahabat, biarpun saya kadangkadang atau selalu menyusahkan. Tidak menyokong pun tidak mengapa, tidak sudi mendengar pun todak mengapa, tidak mahu menjadi tempat untuk saya menangis pun tidak mengapa, hanya yang saya minta, terima saya, seadanya.


Fifth, terima kasih buat yg menyokong, buat yang sudi mendengar, buat yang sudi membaca, buat yang ada bila saya memerlukan, buat yang sudi meminjamkan telinga. walaupun ada yg dr kalangan baru berkenalan, yang tidak pernah berjumpa,yang lebih muda atau tua, yang dah lama tidak berjumpa, atau mungkin yang telah lama mengenali budak nakal ini. Terima kasih Amalia Nabila, Afifah Daim, Hidayah Fadzil ,kawan lama dan semuanya. tak sangka kadang kadang ukhuwah yang masih muda atau mentah itu lebih mahal dan berharga dari yang telah bertahun, berbulan dibina. terharu** walaupun kalian ada yg baru sekali dua dan ada yang tidak pernah berjumpa, kita tetap support sesama sendiri. sungguh, saya mengharapkan semua tu di sini. <3


mungkin sedikit panjang entry kali ini, tapi apa yang saya nak tulis kadang kadang tak tertulis di papan kekunci ini. ada yang saya pendamkan di hati. ada yang saya rahsiakan. berjanjilah, kalian akan menegur dan memegang tangan saya di saat saya hampir-hampir jatuh. jika apa yang saya katakan dan tuliskan tak seperti apa yang kalian nampak, ketika itulah gunanya seorang sahabat, maaf! bukan sahabat sebenarnya, tapi sebagai seorang muslim untuk mengingatkan saya. sesungguhnya yang berkata-kata ini lebih diuji.


kawan yang saya jumpa sekali sahaja <3