Ya Allah, tiada sesiapa yang dapat mmberi kebahagiaan selain Engkau dan tiada sesiapa yang dapat menghilangkan kesedihan melainkan Engkau.. Sesungguhnya wanita ialah perhiasan dunia. Dan secantik-cantik perhiasan ialah WANITA SOLEHAH. Semulia-mulia kamu disisi Allah ialah mereka yang BERTAQWA.. Sesungguhnya Allah sentiasa bersama dengan orang yang bersabar.. Kasih Sayang Allah mendahului kemurkaannya.. senyum itu sedekah. mungkin apa yg kita anggap buruk itu, adalah baik bagi kita. dan mungkin ap yg kita anggap baik itu, adalah buruk bagi kita.

hope to be like this ,

forewords

Bercerita tak semestinya suka dan duka. Pengalaman tak semestinya manis dan pahit. Saling berkongsi tiada salahnya apatah lagi untuk menasihati..





Saturday, December 31, 2011

كل عام و أنت بخير

dear bloggie,


*AKU.CAKAP.AWAL2.YANG.AKU.COPY.PASTE.JE.ENTRY.NEW.YEAR.TAHUN.LEPAS(;igt lg x mksd " كل عام و أنت بخير"? ke da lpe. itu utk ucpan selamat, xkire taun bru, hri rye, gong xi fa cai, deepavali o anythng. tp tjuan ak tulis tuh utk ckp SELAMAT TAHUN BARU. semoga tahun 2012 akan menjadi yg lbih baik dr tahun 2011. sme jgak dgn thun hjrah.

p/s :semoga ak juga mnjadi lebih matang dr dlu.  semoga ak tabah mnghadapi dugaan utk thun ini semoga ak akn mnjadi pelajar yg lebih rajin dari tahun lpas. semoga ak sentiasa dan sentiasa tdak lupa kpd pncipta, pemberi rahmat dan rezeki. semoga ak mnjdi sahabat yg baik. azam taun bru tuh. tp ad 1 lg yg ak nk tnaikn, tp xtertunai. iaitu nk kurus* ak rse ak xbley kurus, cme ak arap taun nih ak mnjdi lbih sihat dn 'fit'. mksudnye makan dgn cre yg btul, sukan, dan aktif. hihi. tahun ni aku dah sweet17 *sweetlah sangaat! tahun ni jugak aku akan menjadi salah seorang daripada berpuluh ribu orang calon SPM2012 yg akn memegang angka giliran BRA10**. tahun ni jugak aku akan menjadi pelajar sekolah buat terakhir kalinya. seriuss. aku harap aku bole enjoy puas-puas zaman persekolahan yang aku mmg sure aku akan rindu bila dah besar nnti. enjoy means, belajar rajin-rajin dan manfaatkan guru-guru yang ada untuk membantu. well, aku jugak harap dapat capai suatu kejayaan yang boleh gembirakan hati MAMA aku. mama yg telah banyak berkorban untuk aku. doakan oke untuk ak 11A+. lepas tuh boleh g Australia.,! aku jgak harap aku lebih rajin dan tak banyak main-main lagi. "hang tu da bes0 sara. tokse nak maing-maing lagi ea!" habis semua dialek aku dah keluarkan. arap jd lbih bersemangat la. 


1.pasal tido dalam kelas, takde lah sampai taknak tido langsung. aku tahu yang budak-budak asrama faham apa yang aku rase klau dah penat sangat. :) terlelap tu mesti lah ad. cuma aku akan kurangkan lah lagi-lagi waktu cikgu ada dalam kelas. 
2.untuk homework pun aku akan cuba siapkan selengkapnya dengan penuh kasih sayang dan keikhlasan. cehh! bagi homework cikgu-cikgu yang tak mintak pun aku akan try siapkan semampu yang mungkin. 
3.untuk kerajinan buat latih tubi sendirian, aku tak berapa berani nak janji. sebab duduk kat skolah aku tuh, aktiviti sgt pack. kadang-kadang kerja sekolah pun xsempat nak siap,latihan sendiri tak terusik. tapi, tapi , tapi.. xsalah klau aku berusaha cari masa ,kan??
4.kes nak ajar orang pun aku harap dan sentiasa harap aku tak pernah nak lupa atau tersombong. maaf awal awal kalau waktu tuh aku betul-betul sibuk atau aku betul-betul tak tahu. oke!
5.bab bagi nasihat atau semangat atau kata-kata atau motivasi untuk kawan, insyaAllah, aku akan cuba tolong semampu yang boleh. doakan aku jadi sahabat yang sentiasa mendengar dan sentiasa ada untuk korang. <3 dan aku harap ada orang jugak yang akan sentiasa ada untuk mendengar aku..
6.yang ni penting. aku harap ada orang yang akan tegur dan nasihat aku bila aku terleka dan lalai dari ingat Allah. ingatkan aku kebenaran dan ajak aku kepada kebaikan. yang ni aku harap sangat...!
7.untuk family pun aku harap agar lebih rapat dan bahagia. especially to my mama <3 i love you more than words after i love Allah n Rasul. you'retheonly and only one my mother. sarah akan pastikan sarah akan buat mama tersenyum dan menangis bangga dengan sarah.doakan sarah jadi anak yang baik dan maaf atas segala kesalahan sarah dalam berkata-kata.T_T
8.Dan kepada semua org, ak mntak maaf jika ak ad mlakukan ksalahan kpd kalian sepanjang thun 2011, and klau ak ad hutang ap2, tuntut je k.!




miss every moment either sweet or bad in MR.2011!!

Thursday, December 29, 2011

cadangan aktiviti Tahun Baru..

pergilah...
Wahai pemuda pemudi harapan bangsa,!! Lagi-lagi yang dalam IC dia adalah agama ISLAM, saya rasa saya ada tanggungjawab untuk menyeru korang agar pergi ke ceramah Ustaz Azhar Idrus kat Shah Alam pada 31 Disember 2011 ataupun ke KARNIVAL MAHABBAH IKIMFM & KONSERT MALAM APRESIASI IKIMFM kat Masjid Wilayah, KL. Buktikan yang Allah tak melarang untuk menyambut tahun baru kerana ada cara yang betul untuk berhibur. Tengok bunga api tak menjadi kesalahan, tetapi yang ke konsert tu salah sebab semestinya akan berlaku maksiat yang melampau-lampau. Kesudahannya, ramai bayi-bayi hasil dari 'Tahun Baru' ini akan dilahirkan. Ayuhh! Jadilah Muslim yang bukan sahaja pada nama. Takbirrr!! AllahuAkbar.


*p/s :Moga-moga Allah memberi petunjuk dan hidayah kepada kami semua. amin~

Saturday, December 24, 2011

ada hikmahnya..

assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh..

hee~*mate kelipkelip*
semua yang berlaku ada hikmahnya. kan2? aku rase ayat tuh mesti da beratus kali korg dgr, eheh. mungkin dah beribu kod. tp kan, prnah x korg fkir balek ayat tuh. mmg btul2 ad hikmah sebenarnye. cuma kadangkadang hikmah tu xdapat dilihat dgn mata kasar kita. kadangkadang je. tapi, ad jugak yg bole lihat dgn mata kasar, cuma kita ni kadangkadang buta. ish3. na'uzubillah. rugilah kalau kita xdapat nak feel hikmah yg akn terjadi tuh. btw, aku pun xdelah baik sgt. pernah je rase raguragu. tp, kne lah cepatcepat ingat balik kat janji2 Allah. hikmah tu mungkin btul2 berlaku lpas incident tuh, atau mgkin jugak lambat sikit atau mungkin Allah simpan wktu akhirat nnti. tibetibe teringat 1 story akak kt kisas nih. dye ckp ad seorg pemuda selalu berdoa. tp, Allah xmakbulkan doa dia pun. dia ttap trus berdoa. kt akhirat, sbelum masuk syurga, ad rmai bidadari dtg beratur dpan dia. dia terkejut lah, lalu malaikat mmberitahu, tu semua permintaan dia yg Allah tak makbulkan wktu kt dunia dulu. see? Allah kan Maha Adil. hm. actually, disebalik kata2 ni,msti la ad cerita, kan?

okeh. stop berputarbelit!

story nya psal rsult PMR yg barubaru keluar nih. ada lah yg ak interview skit. dorg ad yg sedih sbab dpat x seperti ap yg dorg hrapkan. kadangkadang susah la kalau asyik semangat cakap, "saya nak 8A, saya nak 9A", tp usaha kena lah mcam nak dpt 8A n 9A jugak, dik! jgn asyik smgt nk sorak2 tp, tido je dlam kelas*oppss. terasa,lah! homework cikgu bagi pandang sebelah mata je*yg ni pun terasa. pergi sekolah niat benda lain. nak jumpe pakwe lah, nak gossip dgn kawan lah. cikgu jgn ckap la. lyan mcm kawan je. xde sikit respect pun. perangai dn sikap dgn manusia pun, skit pun xjaga. mmg lah susah nk dpt. klau dpt jugak, kau kena bersyukur banyak banyak sbab Allah msih sygkan kau wlaupun sebenrnye Allah nk uji kau. eh, rse da lain story ni. xpe2. kte msukkan nsihat skit td. hm. mcm nih . ad sorg nih, dye ckap dye da usaha hempas pulas dah, lastlast rsult xberapa oke wlaupun bg aku, sbnrnye still lg oke. dgr ye , dik. "bukan Allah xnak kasi kau 9A. memang kau dah usaha yg terbaik, tpi, aku selalu ckap yg Allah pndang usaha, bukan hasil.so, kau xyah pening2, sedih2, smpai xnk kluar bilik. ak rase mesti ad hikmah knp kau xdpat 9A tuh. first, dgn xdptnye 9A tuh, mgkin kau akan lbih semangat dn tercabar utk dpat yg lbih baik lagi. kan kan? scnd, mgkin klau kau dpt 9A tuh, kau akan ad skit perasaan riak atau bangga. weh, na'uzubillah. dosa tau! *pss.  igtan utk aku jugak! third, Allah syg kau! xpaham. meh aku ulang. ALLAH SAYANG KAU! faham? mungkin Allah nak kau lg dkat dgn Dia. kau mengadu n storie2 kt Dia. serius. aku pernh rasa bila ak dkat sgt dgn Allah. dan ak harap ak selalu dpat rasa mcam tuh. aku pernah rse bila xde kawan pun yg nak dgr kesedihan aku, bila kawan xd yg nk dgr cerita aku. aku rasa ak ni jahat sgt, sbb bila dah susah baru ak nak cari Allah. tp, Allah ttp setia mendengar cerita aku. xpernah, aku rasa. xpernah Allah tiada kt sisi ak. so,percayalah. sgt best klau kau bole kkalkan sesuatu yg sgt indah seperti tuh. aku ni pun manusia. selalu leka, lalai semua lah. tolong igtkan klau ak dah lalai, tp kan, ak xsuka org guna cara kasar2. hee.*buat muka xmalu pulak.


p/s : bg org lain yg kecewa dgn ssuatu, pun bole praktikkan. 

Wednesday, December 21, 2011

a day to remember(;

everybody has his/her own memory. me too. xtahu kenapa aku rase saat jadi 'pelajar sekolah rendah' mmg sgt best. mgkin sbb wktu tuh, bljar xd la pressure sgt n mgkin wktu tu xperlu nk fkir byk bnda lg. yg thu cme enjoy, main2. mcm budak hingusan. tudung pun sakai je wktu tuh. hope ukhuwah dan hubungan kte kekal smpai bila bila. ada waktu kita bersua lagi....

Wednesday, December 14, 2011

mengeluh,,

assalamualaikum..

gmbrhiasn
kenape ea? kenape mcm tu ea? kenape jd mcm ni ea?kenape aku jd mcm tu? dah nme manusia, kan. suka,selalu mengeluh. kadangkadang kita xmengharapkan sesuatu tu dtg. xkire la sesuatu tu, manusia ke, benda ke, ingatan ke,kenangan ke. kte ttap suke mengeluh. mgkin kte kadangkadang lupe ape yg Allah da rncang tu msti ad yg terbaik. sbab Allah adlah sebaikbaik perancang. mmg sukar dan rse nak mengeluhbile sesuatu tu kte da lupe n dah buang jauhjauh dari igtn kte.tuptup, muncul balik. adoi2. mengeluh. tu je yg ktemmpu buat. sdgkan byklg yg kte bole lakukan. cbe try *ayt sme jea. cube pkir blik knp Allah bg kte igt blek bnde tuh. mgkin utk kte lbih insaf?? kadangkadang syaitan ni pun suke hasut dgn ganggu fikiran kte. tu lah care kte nak jauhkan diri dari Allah. nauzubillah. Ya Allah, lindungilah aku dan saudara saudaraku dari hasutan syaitan dan iblis. amin..

mencuba untuk jadi baik. ye, Allah mmg suke org yg baik kan. tp..... biarlah baik tu btul2. no komen, sbb ak bkn yg terbaik. hm. godamgodam fb nih, ad jmpe 1 status cm nih. lebih kurg la ea "aku nak yg terbaik dlm exam. bkn sbab tu aku blajar. tp aku ikut suruhan Allah. aku nak jadi muslim yang terbaik" baca status dia, rse mcm trsedar sket dr lena. sbb slame ni kte ckp nk cube utk mnjdi yg trbaik, ad org komen itu, komen ini. lpas bce status ni, trus rse smgt. sbb, nk jdkan prinsip yg sme dgn dye. insyaAllah. tp.. nak tambah sikit.

"aku nak 11A+ tahun depan. bukan aku belajar sebab tu. tp aku nak ikut suruhan Allah. aku nak jadi muslim yang terbaik. aku nak balas jasa mama aku dan org yg telah banyak berkorban dan berdoa untuk aku."
*cukup bagus x? hahahh..

bkak storie lain pulak. smalam n hari ni ad la test drive dgn kakak. dye bwk g stesyen lrt, then ktorg try bwk kt situ. pusing2.ssah jgak sbnrnye. mule2 igtkan sng sbb tgok org drive tkan2 pastu kete jalan. rupenye ssah jgk sbb kne cpat pickup n kne pndai control byk bnde dlm satu mse. dalam erti kata lain jgn MENGGELABAH la, sng sikit paham. test2 dan test2, ak dpat la bljr sket. xde la nnti nk ambik ujian xde basic lgsung. hurm.. ketandusan idea utk menulis. act, byk je nk cerita, tp bile pikir2 balik, xperlu la tulis, sbb xd bwak mkne pun kt org yg mmbace. n xdpt bg ape mnfaat kt org lain pun. so, lebih baik simpan sndiri atau tulis je kt diary kesyngn. xde lah smua org kne thu semua bnde psal kte kan. haahaa. tibe jd mcm ni mlm nih. oke lah. cme nk pesan, selalulah bersangke baik sama ada kt Allah, ataupun sesame manusia. be the one who you want them to be.


lotsofiman<3

Friday, December 9, 2011

a picture tells everything..

terimakasihkeranasudiberkawandanterimasayaseadanya..

Thursday, December 1, 2011

kahwin oh kahwin

gambarhiasan*
bismillahirrahmanirrahim..

assalamualaikum,
tak tahu la knp tibetibe hari ni nk cite psal kahwin. haha. cuti sekolah ni mesti rmai gile yg kahwin, kan? hari minggu da set awalawal xpyah masak sbb ad knduri kahwin. ish3, xbaik la pulak klau niat mcm tuh. credits to nuraizasophiamuhdannis. through her blog i've found someone that insipred me very much. he is AimanAzlan. one of the top vlogger , ahaks maybe. i'm here not to talk about him, but about what he tried to convey to us. one of his video is about marriage. i like it very much. *two thubs up*. hehe, ","~

ak ad jgak bce blog dye. serius, mmg best. ad pengajaran yg bole diambil. hm, kt sini nak bg pndpat skit ttg adat melayu kita nih. mengikut cerita 'cinta SMS' oleh AimanAzlan tuh, xsalah kalau nak letak adat melayu untuk perkahwinan. tp, ade yg perlu ditapis dulu. such as, 'bersanding' . haa, klau bersanding, msti pengntin kne pkai lawalawa, kan? lpas tu mesti la ade capturecapture gambar, kan? lpas tu mesti ade cousin or kawan yg upload kat FB, BLOG, dan sgale bagai, kan? lpas tu akan ad org yg xspatutnye tgok gmbr tu , kan? dan lpas tu kite, i mean pasangan yg kahwin, especially perempuan lah, free free je dpt dosa, kan? hm. byk persoalan dan sememangnye kte semua thu ape jwpnnye. semua org nk jd raja sehari, tp lpaslpas tu kite bukan bole kkal jd raje, mgkin jadi dayang selamenye. ahhaha. just kidding. citer psal hantaran pulak. bole je nak buat hantaran ke ape, tapi jgnlah smpai membazir. bersederhana sudahlah. ckap psal hantaran nih, ade satu story lah mahu share. ni story dr mama sye. ; -

ceritanya bermula apabila abu ni nak kahwin dgn minah...

sewaktu sibuk membeli belah utk hantaran mereka.

MINAH : abang, minah nak hantaran kita ni yg pling 'woww' taw! kalau utk baju beli la yg banyak blingbling tu. utk beg, minah nak brand yg up up taw. bla.. bla.. bla.. hm, utk Alquran, minah nak yg ade salut emas kat luar dye.
ABU : no problems la sayang. kan abang dah janji nak beli ape je yg sayang nak.

Abu dan Minah pun membeli belah hantaran mereka di pusat membeli belah. cuma satu je hantaran yang tidak dapat di beli di situ, iaitu Al Quran tersebut. Ali pun membuat keputusan utk membeli Alquran tersebut di Jalan Tunku Abdul Rahman, sebab kat situ mmg rmai org jual Alquran. pada hari Sabtu berikutnya, Abu pun pergi ke kedai tersebut....

TUAN KEDAI : Assalamualaikum. SElamat datang, encik. Encik nak cari Alquran ke?
ABU : ya. saya nak cari Alquran untuk dibuat sebagai hantaran.
TUAN KEDAI : kalau macam tuh, saya cadangkan yg ini , (tuan kedai tu tunjuk kat satu Alquran yg biasabiasa je)
ABU : Eh! mane bole yg macam tuh. semua hantaran saya ni mahal mahal. Saye nak Alquran yg kulitnya ada emas emas.
TUAN KEDAI : Tapi.. tu terlalu mahal encik. tak pe lah. saye ambilkan.

sementara tuan kedai tu pergi ambil Alquran yang Abu ni mintak, tibatiba ada seorang pakcik menegur Abu.

PAKCIK : nak, buat apa di sini?
ABU : saya hendak membeli Alquran sebagai hantaran untuk majlis pernikahan saya minggu depan.
PAKCIK : hmm. baguslah. kita ni kenelah bersederhana. sekarang ni rmai org kahwin sbab nk uar-uarkan kekayaan mereka, bukan untuk menguar-uarkan walimah mereka.
TUAN KEDAI : nah, ini Alquran yang encik mintak tadi tuh.
PAKCIK : eh. takkan sampai begitu utk dibuat hantaran?
ABU : sekali sekala pakcik. bukannye selalul kita nak kahwin. lagipun semua hantaran saya yg lain dah branded.
PAKCIK : kulit, rupa atau apa bentuk Alquran ni pun tak penting. yang penting, isinya. tak guna kalau beli cantik cantik, tapi xtahu baca.
ABU : tak pe lah pakcik. saya dah lambat nih. saya pergi dulu ye. (Abu mula tidak selesa dgn ceramah pakcik tadi)

Persiapan pun berjalan dengan lancar. sehinggalah tiba hari perkahwinan mereka. sewaktu akad nikah berlangsung. tok kadi ada membuat beberapa ujian kepada Abu.

gambarhiasan*
TOK KADI : bole mengucap tak ?
ABU : boleh, tok. (Ali pun pass ujian mengucap tuh)
TOK KADI : tahu solat tak?
ABU : tahu, tok.
TOK KADI : cuba kamu solat. tok nak tengok. jangna lupa, baca sekali doa qunut.
ABU : boleh tok. (abu pun solat dan membaca doa qunut dgn lancar. ini semua sebab kawannya sudah memberi pesan agar Abu bersedia dengan soalan yang bakal ditanya oleh tok kadi)

tetapi, tidak disangka sangka, soalan lain terkeluar dari mulut tok kadi...

TOK KADI : kamu pandai mengaji Alquran tak?
ABU : errr.. err... tttaahhhu, tahu tok. (Abu sudah menggaru garu kepalanya. dia mmg langsung tidak tahu mengaji. kalau setakat tulisan jawi tu, bolehla dia bace. Alfatihah dalam solat pun dia baru hafal minggu lepas)
TOK KADI : baik lah, baca surah ni dari mula. *refer to surah Ar-Ra'd page 249.
ABU : (ape bende ni. haa. ade huruf alif, lam, mim dengan raa) aaallmarii..

semua tetamu yang berada di situ tergelak besar mendengar Abu membaca 'almari' yg mne sepatutnya di baca  'alif lamm mim ra'.

TOK KADI : kan tok dah pesan bahawa bentuk, warna dan kulit Alquran tu tak penting, yang penting tahu membacanya.
ABU : err, tok ni yang saya jumpe di kedai tu kee??
TOK KADI : ya. memang tu saya.

--------------------------------------

guess. mule mule dgr cerita ni mmg kelakar. sorry la kalu korg rase tak kelakar. i'm not good in writting.. tp klau dgr secara lisan, mmg kelakar. kelakar , kelakar jugak. ambik la seberapa pengajaran yang boleh dapat. smpai sini je kot entri nih. perbetulkan diri anda sebetul-betulnya. salam..

Wednesday, November 30, 2011

Allah tahu apa yang terbaik,,!

assalamalaikum,

hmm, harapharap blog ni xberhabuk sbab tuan pnye blog nih busy la weekend lpas. busy dgn prkhwinan abg sdare dye. haishh, ssah la nk cerita ape yg aku nak cerita nih. okeoke. ak tulis je ape yg aku nk tulis. kalau xpham, pndai pndai le phamkan.

ceritanya bermula apabila aku tonton, ehh silaapsilaap. aku dipersembahkan dengan nyanyian dato' siti. bkn ak yg nk dgr tau,! hm. xde masalah pun sbnrnye klau nk dgr siti nyanyi. tp, yg jd msalah bile yg nyanyi tu bukan siti, even bukan seorg prempuan jgak. haa! terkejut x? nauzubillah la ap yg ak ckp ni. klau org normal dan waras mcm aku , msti akan ckp dye tuh mak nyah*PONDAN. nk sdpkan hati, ckp la dye tu khun**. muke, pkaian smua da oke, malah lebih lawaa dr seorg prmpuan. ktorg thu je yg dye sbnrnye miming je lagu dato' siti tuh. hrm. story yg aku cerita nih bknlah nk aibkan ssiapa, cume nak ambil sbgai iktibar dan pengajaran.

sebagai umat islam, even sebagai manusia biase pun, kte kne brsyukur dgn ape yg kite ade. dgn ape yg Allah da jdkan kte. semua tu adlah yg trbaik. dan yg pling cntik Allah da cipta. bygkan muke kau oke. let's say hidung kau tu xmncung, kau nak buat operation mncungkan hidung. cube compare dgn muke kau yg lme. nescaye kau akn lihat hidung mncung kau tu xsesuai sbnrnye. hmm. cbe la try anggotaanggota yg lain. gerenti kau akn dpt jwapan yg sme. sme jgak mcm kes yg ak crite nih. mgkin kau da terlalu sempurna utk jadi seorg prmpuan. Allah xjdkan kau lelaki sbab mgkin kau akan ad kekurngn. kan? tp. kau still nk jd mcm tuh. igtlah Allah da thu ap yg terbaik utk kite semua. ade perkare yg mnusia boleh ubah wlaupun Allah da tetapkan. tetapi utk tubuh, jodoh, nyawa, ajal, tu semua mmg da ttap. Allah da ttapkan rupa paras kite gitu dan gini sbab tu yg pling baik utk kte. Allah da ttapkan dia sbgai jodoh kite xkire la dia tu satu atau dua. Allah da ttapkan bile kite akan lahir dan mati. semua da ditakdirkan. jgnlah jadi org yg xreti nk kenang jasa. mgkin kau xnmpk ape yg Allah da bg kt kau. tp kau bygkan klau ade mnusia yg buat mcmmcm kt kau lpas ape yg kau da bg kt dye. aku mohon agar aku tidak termasuk dalam golongan ni.. amin..

ad lg stu masalah klau org ni tukar jntina atau tukar rupa dr lelaki kepada prmpuan atau sbliknye. masalahnye adalah bile kte nk salam. bayangkan kau ni seorg perempuan. kau pergi 1 kenduri nih. kau salam tangan tetamu lain yg hadir, dan kau pun salam seorg permpuan yg mmg nmpk mcm perempuan. tibe ade kawan kau bisik cmni "wei. dia tu laki la sbnrnye. knp kau salam?" hm. xbole nk salahkan kau sbab kau punye atitude mmg suke salam saudara seislam kau kan. tp yg jd mslah bile kau dah tersalam org yg xspatutnye kau salam. kan dah jd raguragu. lg satu, bile sseorg tu tukar jntina atau tukar ape2 yg Allah da ttapkan kt die, dia akan mnimbulkan fitnah, dan xmustahil org rmai akan ckap psal die. kan dah banyak dosa.,,

nasihat kepada sesiapa yg terase, segeralah bertaubat. klau da teroperate atau dah tukar apa2, usaha selagi yg mmpu. insyaAllah , Allah akn sntiase tolong dan sentiase mndgr taubatmu.



p/s ; aku pun nk igtkan diri aku dan kawankawan jugak..

Wednesday, November 23, 2011

mencuba melupakan..

assalamualaikum..

back to the topic, setiap manusia ade kisah silam masingmasing, rite? ad kisah yg mnis, ade kisah yg phit, tp semua tu xjd masalah pun. ap yg baik bole diteruskan. kalau yg kurg baik , cuba perbaiki. kalau yg tak baik, jadikan sempadan. kalau yg memang tak baik lgsung atau dlm erti kata lain, *buruk, cubelah utk melupakan. bole? susah kan. ada antaranya manis bg kite sedangkan hakikatnya sgt buruk. soal cintacinta remaja, contohnya. aku pun pernah lalui semua tuh. tak de lah ak ni baik sangt, cumaa sekadar mengingatkan. apa gune memohon doa agar dikurniakan lelaki/suami yang soleh, baik, hensem tapi diri sendiri tidak mencuba menjadi solehah, baik, cantik. Solehah dalam mengerjakan ibadah, cantik dari segi akhlak. semua tu mmg susah kalau kite tidak mencuba. sebenarnye memang pahit, memang susah utk melupakan. sedikit demi sedikit, cuba je okay. kalau susah, cbe renungkan kata kata nih "wanita ibarat sebutir mutiara. jika selalu dipamerkan sinarnya maka kuranglah sinar putihnya. hasilnya mutiara yang tinggal hanya sebutir mutiara yg sudah pucat. begitulah ibarat wanita apabila mncurahkan kasihnya sebelum dia berkahwin. hasilnya suaminya hanya mendapat sebutir mutiara yang telah pucat." haha. mulemule ak pun pandang remeh je kat ayat nih sebab aku pikir aku mesti akan kahwin jgak dgn org yg ak cinta sangat tuh. so xkesahla. tapi ak lupa aku ni manusia. hanya mampu merancang sahajaa. kalau betul ak kahwin dengan lelaki tuh, alhamdulillah. tapi kalau x, kesian suami aku nanti. xckup kasih sayang. hehehe. jom lah kawan, teman, sahabat. kita samesame mencube nak?

bagi yang telah terleka dan terlena, sedarkan mereka. bagi yang telah tersasar, tarik mereka agar berada di landasan yang betul. begitu jgak aku. kalau ak xbetol, betolkan la balik. try, cube, same je mksud kan? hrm. cubelah untuk melupakan apa yang tak sepatutnya diingati. kalau rse sunyi, msej kawan perempuan yg lain. kan kite semua ramai kawan perempuan. insyaallah bile masanye tiba, kita akan bercinta jugak. jangan risau. Allah dah tetapkan yang paling teramat tersangat sungguh baik, hensem untuk kite. xkesahla lagi 5,6,7,8,9,10 atau berape tahun lagi, aku, kau, dia akan bergelar isteri jgak. hhaha. da mule mengarut da nih. oke. buka hati, buka minda, lapangkan dada. wasalam..

Sunday, November 20, 2011

almost a year,,

assalamualaikum...
satu tahun

hampir setahun ak mninggalkan bumi SAMT Kuala Kubu Bharu,
hampir setahun ak dah xduduk kt sebelah Hanani Mohamad Arif,
hampir setahun ak mnjadi pelajar Kolej Islam Sultan Alam Shah,
hampir setahun ak belajar hidup tanpa org yg selalu care mcm suatu mse dulu..

xsgke, semua berlalu dgn bgitu cpat sgt. two and half months more before i reach my sweet 17th. is it really 'SWEET'? ntahla. tnpa ak sedari, ak da mnjadi sdikit matang, agaga. matang la sgt, :) . baanyaakk yg da berubah,, banyaak sgt. ak, kawan, persekitaran, semua da berubah. ak, mgkinkah mnjadi lebih baik?? ak pn xbrape pasti jwpan utk soalan itu. kawan? xthula. mmg still cntct, tp still rse lain. mmg still kluar samesame, tp still rse lain. hrmm, mgkin ak ktinggalan dlm apeape yg tlah brlaku. ahaha, sensitif la plak mlam ni, adushh!! mgkin mereka xrse ap yg ak rse. hmm. lain pulak dgn cerita lain, aisehh kasi pening je. xkesahla. ak just nk org kawan dgn ak, dan terima ak seadanya, bukan berkawan kerana kelebihan aku dan bukan xnk berkawan kerana kekurangan aku.. mgkin ak xseperfect mne, xmcm mereka yg lain. semua org bersama. bile ak da prcya kt seseorg, org tu mgkin.. mgkin la.... i think xpayah la hbiskan ayat nih.. rse lg selesa hidup sorg, kwan dgn semua org, wlaupun kdgkdg agk kesunyian. igt sarah, Allah sentiasa ad dgn kau. Dia saje yg memahami hati dan perasaan kau. ceritalah segalanya kedapaNya kerna Dia tidak pernah tidak mendengar cerita kau. kawan, kawan, kawan. stop talking about this. fullstop.

ye, semua berlalu dgn cpat. thun dpan suda jd calon SPM 2012. mcm xcye je. mmg xcye pun. terlalu xcye. amatlah xcye. hishh, stop nonsense. tipulah kalau semua org xnak merasa dduk di atas. semua org nak, semua org hepi. tp, once ble ssorg jtuh, mcmmcm persepsi yg kluar. hidup bgaikan roda.*rsenye semua da boring dgr ayat ni. kdg kite kat atas, kdg kite kt bwah. semua org akan lalui semua tuh. so, jgn terlalu mudah melatah dalam menilai ssorg, semua yg brlaku ad hikmah, okay. dgn semangat, tekad dan azam yg kuat, saya, Siti Sarah bt Noor Alshurdin ingin berusaha bersungguhsungguh utk blajar baikbaik, bekerja keras untuk, untuk, untuk... yes, definitely, for my lovely mama. mama da byk brkorban utk sara. sara akan buat mama hepi dgn keputusan sara wlaupun semua tu xdpat nk blas pgorbanan mama at least, sara still mencuba, kan! insyaallah, klau semua doa ini dikabulkan, jejak kaki utk melangkah ke bumi kanggaru, Australia, semakin cerah. aminn. hanya sbgai peringatan, "balaslah segala jasa ibumu dan siapa yg telah byk berkorban demi kamu.." stop kt sini je la kodd, tgn tgah rajin menaip, hati da ready utk luahkan sgalanye, cumaa... otak ni lmbat nk interpret ap yg ak nk smpaikan.. mogamoga hidup kita dirahmati.....

Saturday, November 5, 2011

salam hari raya aidil adha,

salam,
di hari yang sgt besar ini, ak nk ucap selamat hari raya aidil adha kt semua org. xsemestinya hari raya aidil fitri shaja yg disambut meriah. hari raya haji sbnaryne lbih besar dari hari raya aidilfitri. sebabnye klau raya aidilfiri kte  raye 1 hari je iaitu pd 1 syawal, tp, klau raye haji ni, kte raye smpai empat hari. btul, kan?? klau org arab kt mekah, raye haji dsmbut sgt meriah, xmcam kt malaysia. hari raye aidilfitri, org malaysia smbut lg meriah dr org arab. org arab pnye alsan knp dorg lbihkan hari raya haji sbab, ni lah tndenye pengorbanan nabi ibrahim yg sggup mnymbelih anknye nabi ismail. hari ni jgak nabi ibrahim dan nabi ismail melawan musuh Allah, syaitan. so, kite yg kt malaysia ni try utk jd mcm org arab. smbut raya dgn brsdrhana, xperlu membazir. bg yg buat korban, ikhlaskan niat. okay, stakat itu, coretan hari ini..

Wednesday, October 26, 2011

no title, please

assalamualaikum.
 hari ni ak nk storie morie psal peristiwa pada tarikh 26 Oktober, smlm. alhamdulillah banyaakbanyaak sbab Allah msih beri aku peluang utk ke skolah lme *yg sgt dirindui itu. thanks Allah.

alkisah...
madrasati jannati
Bilek Study yg dirindui,,
pagipagi pkul 7 suku da kluar rumah. pkai blouse maroon, bwak 1 beg silang n satu lg beg asrama *act ak pn xthu ap jnis beg tu. yg pnting beg tu org ckp mcm recycle bag. yg bole gune balik n lipat. dlm beg tu ad la sikit bju n tudung yg da xbole pkai. igt nk bg kt dorg. tp gye ak mcm seorg yg nk mengembara je. smpai rawang, bas xmuncul. sabar je. and lastly ak smpai di SAMT Kuala Kubu Bharu pd jam 10:01. tyme naik asrama nmpak rmai org kt pagar aspurie. mule mule pkir dorg nk smbut ak, hee~ xla, tu smua dak f3 dgn aktiviti mereka mengecat dinding. org first yg ak jmpe adalah..... jengjeng.... Ustazah Fauziah,(; "awak siapa nie??" " Saye ex-students sini" "Knp awak dtg?" "Saye nk jmpe kawan kawan, ustazah..!" "Pergilah"
ustazah pun senyum.. fuh, igtkn knp ustazah soal selidik. hee~ ap lg, ustazah da kasi chance, msuk la.. first yg jerit name ak, "Saraaahhhh!!", Imanina. hehe. nsib baik la ak ni sihat lg. ak pelukpeluk ima. then, pekqah, fara, ika n ecah pun dtg join peluk2 kat situ. Ya Allah, hanye kau yg thu betapa ak gmbira waktu itu. alhamdulillah xhentihenti. smpai sebak nak ngis. lpas 2 dorg ajak g bilik study. farah pndang beg yg ak bwk td, "kak long nk tido sini ke??" "xla. ni ad hadiah skit nk bg korg, hee~" ak pun taburkan smuanye atas meja study dorg, mereka mcm ikan yg lapar nmpk mngse. berebutrebut. mcm budakbudak. nk tergelak mse tuh. akhirnye semua bju 2 habis dilelong. alhamdulillah, igtkn xde org nk tp lain yg jd. kitorg trus borak borak dan borak. kdang rse kesian sbab dorg xabes SMA lg. tp ak kcau plak, lgpun dorg lyan je aku.. tyme borak dorg ckap hri ni ad sambutan hari lahir ustazah fauziah. rse untung dtg hari tuh. azan pun berkumandang. ape lg jom g solat, ak yg da sdar tnggungjawab sbgai da'ie ap lg, ajak dorg g solat awal. dorg yg mlas nk dgr ak bebel pun ikut. ambik wudhu. hm, kt situ mcam2 teringat. pandang cermin teringat Hanani Mohamad Arif yg suke ltak jam kt ats cermin tu. tyme lgkah msuk musolla tu, hanya Allah yg thu ap perasaan aku. sgt rinduu wei. trus sebak. ktorg pun trus solat sbb tkut jemaah hbis. lpas hbis, salamsalam dorg, diorg blik bilik study. ak? ak stay kt situ kjap. g dpan musolla, duk sorg. igt msemse lalu. ngiss, mstila ak ngis. bak kate Siti Hawa Ajiyan "mesti sara igt musolla kn. sbab kt musolla kn kte slalu pergi, selalu bersame dgn semua org." btul ap yg ko ckp 2 hawa. ak rindu sgt wktu tuh. wktu kte solat jemaah ramairamai. waktu kte dgr tazkirah, waktu kte kne lecture dgn mpa, bkp n warden. hmm, insyaallah ak xkan lupe smua tuh. hbis buat 'somethng' kt musolla, ak blek blik study. tgok f4 rmai yg da trun sbab program utk ush fauziah star pkul 1:45. dorg smua dgn buku SMA msing2 mghafal. ak xsmpai hati nk kcau so biarkan dorg hafal. Farah yg da tdo, ak kjutkan. tp, dgil xnk bgun. Aisyah yg da mcm nk give up ak kasi smgt. "Ecah, kau bole mumtaz punye.."  Ika trus menghafal. Mardhiah g jumpe ummi dye. ak g kt
aku dan SyaFa D'ZaRa
 Faiqah, tgok ap yg die hfal. kcau sket. sabar je la. dorg da byk buat lgu utk sng hafal. macammacam la dorg ni. ak, trus tengok ap yg dorg semua buat dgn harapan terubat skit rindu. dorg tnye psal kisas, ak jwab. tp, ak xsuke dorg ckap budak pndai je msuk kisas. sbab bg ak, ak pun sme. biase mcm dorg. kt mnemne bole berjaye dan jd pndai. bukan kt kisas je, faham kawan?? korg pun bole buat jgak, ak tahu. cipta rekod mcam yg kte da buat utk PMR thun lpas. hawa oh hawa, ad ke ptut dye ckap dye n kawankawan yg tinggal ni cume sisa sisa je. xptut hawa. korg smua ttap sbhgian dr kitorg. korg ttap bole tunaikan harapan ustaz n ustazah. 'xde kelas, mumtaz semua'. hihii.. pnye la lme tggu, program ustazah tu strt pkul 2:45. ktorg msuk DM and ad sdikit briefing dr kak timah. dorg nk buat surprise utk ustazah. ruperupenye ni semua cadangan ustazah asiah n ustazah najah. rindu warden jgak. da pkul 3 ustazah fauziah xsmpai lg. ak da rsau nk blik cmne, sbab tkut hujan. xpe, ak tunggu dan mjlis start. pndg lua da mule nk gelap. jam da pkul 3:45. xbole jd, ak kne balik jgk. tp cm xbest sbab blik mcm tu je. lpas dpt snap 1 gmbr dgn SyaFa D'ZaRa'
 ak pun decide xjd nk tidur kt situ. lgpun xde bwk ape ape pun. mmg ak da lme teringin nk tidur situh, tp keadaan xmengizinkan la. okey. sbelum balik, ak smpat jmpe Siti Nuratiqah skjp. salam n senyum. xd kate kate yg trkluar. sori, ye kak! pastu dpat satu belon yg banyak tulisan. yg pling suke ayat ni, "tak semua bende yg kite sayang kite akan miliki, tak semua yang kite benci xkan jadi milik kite". sorry again.dorg pun iring ak smpai pgar sekolah. pelukpeluk n salam, ak terpakse jalan sbab hujan da renyai. berat sgt kaki wktu tu. tp, ak kne terima hakikat yg ak bukan lg pelajar sekolah tu.. smpai je bus stop, trus hujan lebat. lebatnye hujan tu turun, lebat jugak lah air mate ak turun. selamat tinggal SAMT KKB. ad mse kte jmpe lg.



ad satu insiden yg da hlgkan mood sdeh ak ni. tyme dlam ktm, ak naik koc wanita. tp ad la beberape lelaki yg xreti nak membaca, kod. main msuk je n buat muke xbersalah. klau mcam atuk atau pak cik yg da tua xd la kisah sgt. *sbnrnye kisah jgak. tp, yg berkapelkapel ni. susah sgt ke nk berpisah kjap. klau susah sgt naik la tren biase smesme. ni, menyusahkan org lain. da la buat maksiat dlam tuh. ape lah nak jd. smoga Allah beri hidayah kt mereka ni..





p/s ; Aspurie da lawa. kolah da cat baru. byk kemudahan. aspura pun da cat warne kuning kijau tua. mcm pengawas. hihi. sekolah pun makin maju. alhamdulillah, smoga SAMTKKB terus unggul.
Happy Birthday, Ustazah!

SAMTKKB

another one from me to you!

Format 1
Format 2
Pengenalan
Rumusan

Blaja rajinrajin, yea!

Monday, October 24, 2011

perlu ke kte "dihormati"..??

hormat?? hormat tu subjektif. lain org, lain pendapat. termasuk ak. taktahu kenape tbe2 nk ckap psal bnde ni.. mngkin diberi hidayah, kodd? xpe, kte truskan ea...

smua org nk rse dihormati, tp... semua org kne mghormati dulu..!! jgn asyik gne ayat ni je, "yang muda tu kne lah hormat yg tua!".. ewahewah!! banyak cantik. setahu siti sarah binti noor alshurdin, islam mngajar kte mghormati smua org... xkesah la muda atau tua, kan?? so,jgn diperdengarkan lg ayat tu kt tlinga ini.. anyway, mmg smua org nk dihormati, tp siapalah kte utk terlalu dihormati.. semua org sme, semua org sme d sisi allah.. yg mmbezakan kte hnyelah keimanan dan ketakwaan msingmasing.. only Allah knows whose the best! remember tht! pelik dgn ragam mnusia ni. kdg2 mereka *including SARAH rse diri 2 mulia sgt.. skit2 kne hormat.. yes, la syakka wa la raiba, kte xmmpu lari dr mmbuat kesilapan.. tp, tp, tp wahai insan yg beriman.! belajarlah untuk menerima kkurgn diri, bljar menyedari kte semua ni hina, hina d mata Allah.

insyaallah, bersaksikan jam yg mnunjukkan pkul 12:47 pagi ni, ak nk ckp yg ak akn cube utk bersedehana.. xperlu d snjung sanjung melainkan ak adlah yg terbaikk, ceh! xkan dpt jd yg terbaik pnye, sbab yg terbaik ada di atas sana,,, belajarlah terima kekurangan org lain jgak, berebutlah mencari pahala, berebutlah mnghindari dosa.. insyaallah Allah akan sentiasa memerhatimu di setiap ape yg kamu lakukan.. 


p/s : just some advice from me to you, her, him, them and also ME...
beware of anything that you want to do,
think and make a good decision,
take a good care of your 'iman',
do all your work with full-hearted,
pray for the best,
insyaallah, you, she, he, they as well as me!
WE WILL BE A TRUTH MUKMIN!
Aminn~

Saturday, October 22, 2011

jawatan,!??

kucing berkerjaya
ape bnde tu ea? perghh!!*buatbuat xpham pulak. hmm,, kadangkadang hairan dgn org yg nk sgt kt jawatan nih. mampu ke x nk pikul semua amanah 2? ak pn xd la ckap ak baik sgt. tp,,, xpe lah. xperlu truskan ap yg ak nk ckp. klau kt skola lme dulu bole la nk keja jwtn 2, jwtn nih. sbab dlu amanahnye xbrape nk besar. tp kt skola baru ni lain. amanah ttap amanah. susah sbnrnye. kadangkadang tersepit antara 'amanah' dan 'sahabat'.

aku admin mmg klau kte da ad kuasa*jawatan, kte sng nk tgur org, sng nk bwk org. tp, igt whai kaliankalian..! ad cara caranye. xbole main tibai je. nnti susah org nk terima. dalam n spnjg jd pemimpin ni, igtlah*supposely for me "jgn pernah berubah perangai. berubah sikap boleh" yeah! itu prinsip ak. insyaallah ak akn pgg sekuatkuatnye ape yg ak da ckap.  maksud ak, klau nk berubah sikap 2 contohnye, dulu slalu trun lmbat ble rse diri da ad amanah bsar, cube trun awl. disiplin dgn wktu, hrgai wktu, it's okay klau mcm tuh. yg ak mksudkan perangai 2 ble dulu boleh ngam dgn smua org, tp ble da ad jwtn trtntu, asyik nk brkepit dlm komuniti yg sme je, asyik nk lepak kt satu tmpat je, da jrg duduk dorm, jrg nk bermesra mcm kawan suatu mse dulu, hm.... contoh lain klau dulu agk *gilegile* trus automatik jd nerd. see! sgt sedih klau smua tu trjadi. "Ya, Allah! andai ak trmasuk dlam golongan itu, tolong kluarkan ak. "

sye thu sye bkan perfect! yeah. sye thu sgtsgt smua tuh. perlu ulang ke? okay. ak ulang. ak xperfect, ak xperfect, ak xperfect. siape lah ak utk tgur n ckp kt dia. kdg rse mual atau mnympah ble seseorg tu tbe2 jd baik,, ish! slalu istighfar. pujukhati sndiri agr jgn cpat melatah dlm mnilai org. tp... sye jge mnusia, xdpt lari dr smua tuh. kdg2 trjahat jgk ble kite lihat seseorg tu rpat dgn seseorg. mksudnye persepsi org lain. maybe ad yg bole terime. tp ad jgk yg brprasgke lain. ad yg igt seseorg tu ad niat lain. hm.. ssah klau mcm ni. ap yg dia buat baik, smua org perlu nmpak. hm. btul ckap ustzah aina. skrg ni nk plih pmimpin, ble tgok dia pndai berkata-kata, bile dia byk ilmu, ble dia hfal byk hadith n ayat quran je, trus ambik. mgkin ad org yg lbih layak cume sdikit gugup atau mlu utk ckp d hdpan. xpe. smua tu da tkdir Allah. nk xnk kne terima. smua org ad klemahan. ayat tu slalu jd pemujuk hati. insyaallah, kte hnye mmpu berdoa agr ak, dia dan mereka ikhlas dlm ape2 yg dlakukan dn agr trus istiqamah.

please, please! tolong jadi diri kte yg sbnar. xperlu berpura-pura utk rpat dgn org. xperlu nk berpura-pura boleh terima smua org. okay. just show off the real you. the kind of you. the truth of you. remember, you fake yourself, you fake your identity but you wish for the truth cooperation from your colleague, you hope for the real acceptance.. i always, always and always pray the best for your future. and if you be a leader one day, we will learn to accept your weakness. ouh.. i'm speechless.. no more word comes out from my mouth. just wishing the best for you ya!

p/s: a quote : "show some respect to them, then they will respect you"

Friday, September 30, 2011

saya, awak, dan dia..

saya manusia..
awak manusia..
dia pun manusia..

saya buat salah..
awak buat salah..
dia pun buat salah..

saya tak sempurna..
awak tak sempurna..
dia pun tak sempurna..

saya, awak, dia sama je..
kita semua manusia, kite semua bersalah kite semua tak sempurna..
kadangkadang saye sedih tengok awk mcm tu..
awak mmg baik tp awk xbole buat saye dan dia mcm ni..
awak pun kne thu yg awk ad salah..
xpe, saye dan dia cume berdoa agar awk thu ap itu kebenaran..

awak suruh sye senyum, tapi awak??
awak buat muke pelikpelik bile sye senyum..
saye rse mcm sye ni bersalah..
sye bersalah ke???

awak rse awak sntiasa baik baik dan baik..
jadi awak kne bwak sye utk jadi baik..
dengan cara yg baik..
jgn paksa atau marah, boleh?
saya harap sgt awak faham apa yg saya rse selama ni..

semoga awak diberi hidayah,
dan semoga awak terus istiqamah dgn ap yg awk lakukan..





Sunday, August 28, 2011

Marah o Marah!

salam alaikum.
hari ak nk cte skit psal marah. hm,nk kongsi pndpat.mklum r, lain org lain pndgnnye, kan??
stahu ak, smua org xsuke dimarahi, kan?? setahu ak la. xthu la klau ak xthu. hm, smua org pn xske nk marah2. tp knp stil ad org yg marah2 dan kne mara?? persoalan yg tiada jwpan. *ceh! mcm lirik lgu pulak.. (;


slalunye klau org yg cpat mara ni,kte glarkan dia 'panas baran'. ad jgk yg glarkan, singa dn seumpama dgnnye. ak ni nk kte xprnah marah, tipu la kan. tp sabar tu, insyaallah msih ad la. lg best klau pndam sorg2. at least diri sndiri je yg simpan marah2 tu kt dlm hati. bkn la mksud ak simpan dlm hati tu baik, sbab lme2 bole ad pnykit lain. TIDAK SAMA SEKALI!! mksud ak klau lpaskan mara tu kt org lain, hati kte ad msalah, hati org yg kne marah pun ad msalah nnti. kn ssah klau dia xnk maafkan. hm, smpena Ramadhan ni, kn SYAITAN diikat, cme nfsu yg mgawal diri kte. ksimpulannye adkah org yg msih suke marah2 dlm bulan Ramadhan ni seorang yg mmg suke nk marah2? tepuk dada tanya iman,kay.

bagi ak la kan, marah ni sbnarnye bole dikawal.bginda Nabi Muhammad pun ssah sgt nk marah. tp mmg la jauh nkdibandingkan kte dgn nabi. cme nabi ad bg tips2 yg bergune utk kte klau nk lawan marah kte tuh. antrenye, duduk klau wktu marah tu kte tgh berdiri, baring, n klau xbole jgakpergi ambik wudhu'. xpun istighfar byk2. so, gne kan la p yg nabi da ajr. xpun mengadu kt ALLAH. sbb allah je yg faham situasi kte wktu tu, kan? nangis la mntak Allah hilangkan rse marah 2. semua org ad cara2 trtntu utk dia lpaskan mara dia. yg pling dahsyat smpai emo gle kt org lain, wlaupun org tu xtrlibat pun dgn ap yg kte marah. ish2. cara ni xptut lgsung. ad jgak yg tidur klau dia tgh marah sbab anggapan dia, lpas dia bgun dia akn terlupe ap yg dia mara. ad jgak yg suke mkan coklat sbb mngyangkan. bgus gk, dr mara2 baik makan. hee. dn ad jgk yg klau dia mara, dia akn ngis, mgkin dia thu k;lau dia xtahan mara dia dgn mngis dia akn buat prkare yg xdjgke. cth ; mncarut, bling brg. hm, agk2 korg dlm golongan mne,,?? rsenye yg pertame tu da reject awl2. xelok. yg lain2 bole d pertmbgkan, kodd!

MARAH vs MENEGUR.
Ad beza menegur dan marah. marah dgn mngur dan mngur dgn marah lain. bg ak la. hm, msti pning kn klau bce ap yg ak tulis ni. haa, bia ak explain la. first, 'Marah dengan Menegur' . mksudnye klau kte marah dgn ssorg 2, kte tgur dye. tp tgur scre baik2 la. xprlu em02 sgt. try pujuk org 2 elok2, ckap lmbut2, baik. bia kte je rse yg kte tgh marah kwan kte, tp kawan kte 2 rse mcm dia 2 tgh d nsihati. bgus x? yg kedua plak 'Menegur Dengan Marah'. ni xbaik skit. mksudnye klau kte nk tgur ssorg tu buat salah, kte marah2 dia. sure, konfem. dye lg mnympah dgn kte. prcye la. terutamanya seorg pemimpin, dai'e. semua org adlah pemimpin, dan semua org adlah da'ie, kan? so ambik2 la pengajaran. klau nk tgur2, xperlu nk marah2 xperlu nk tengking2. xkan msuk ap yg kte smpaikan tu. lg2 klau kte ni jelas d mata org seorg yg sgt alim n baik. ble kte marah, smua org lg xske. msti dorg nk kte yg dorg knal. hm, ape2 pun slamat mju jye. igt! Allah sentiasa brsme dgn org yg SABAR. siapalah kte utk memarah2 org, sbab mgkin mak dia pn xprnah marah dye seteruk yg kte marah kt dia. so, buka minda buka hati, lapangkan dada.

والله اعلم


"Marah itu MUDAH,Sabar itu INDAH"


p/s ; petikan dari mutiara kata SOLUSI ediksi ke.....?

Saturday, August 27, 2011

seperti yg dijanjikan,,


special for student 4 Arif & 4 Bestari SAMTKKB ; 
PiLiHaN PeRtaMa,! 
klau xdpat, cbe yg ni plak ; 

p/s : terima kasih byk2 kt ak tw! blnje mkn pun ak xkesa((:

Friday, August 26, 2011

memaaf dan melupakan

i'm sorry for what i've done..
sblum ap2, sori sbab lme x update. sgt bz sjak 2mnjak ni. spnjg ak xupdate blog ni, byk sgt bnde yg brlku. time ramadhan ni pn sme. mngkin ujian. kesian kawan ak jgk. wlaupn bnde ni da hmpir settle, err da settle kodd? ak ttap nk ulas skit sbgai pgjrn kt org lain..

memaaf dan melupakan, perkara yg berbeza kan?? ejaan pn xsme, apetah lg mksudnye..
mmg sng smua org buat salah, mmg sng jgak utk smua org mntak  maaf, tp xsmudah itu utk ssorg mlupakan ap yg da prnh trjdi kt diri dia. xyah ckap org lain. ak pn trlalu byk rse bnde nih.

ad jgak yg ble da buat slah xnk mntk maaf. tp, bile da nk dkt PMR, SPM n exam, raye, nk pndh, n ad sbab2 trtntu bru nk mntk maaf smua kslahan tu. 2 xperlu klau dorg *ak pn sme, ok! btul2 tw yg dorg buat slah. stgh org mmg cpat utk memaafkan org lain, n sstgh org ambik mse utk mmaafkan org lain. tp, 2 smua xbole d'push'., tkot xikhlas, cme lhir dr kate2, hkiktnye hati...???? hm, yg jd masalah plak, ble kte diam xbg rspon yg kte da maafkan ke blum, ad yg ckap "ko ni. nabi pn ampunkan umat.." YESS!! thats rite. mmg nabi memaafkan dn sgt pemaaf. tp nabi adlah nbi. mksum. mnusia biase bole memaafkan jgk, tp ambik mse la, mmg hkikatnye kite smua jauh beza dr nbi. knp bile isu maaf, perlu dikaitkan dgn bgnda. tp isu mngur, marah, makan, n lain2 x pulak. kte semua mnusia. xd sape pun lah yg perfect. yg xd prasaan ble org buat slah kt dia. bezanya sama ad cpat atau lmbt utk memaafkan. 1 more, klau nk mntk maaf make sure ikhlas, tkut2 xd ksan kt hti org yg kte buat salah..sori ter'emo' skit


klau da maafkan, bkn sng nk lpekan. lg2 klau bnde tu kte x slah, kire mcm d tuduh la. kdg prkare kcik pn bole guriskan hati. melupakan, melupakn, melupakan?? sgt berat sbnrnye. smua org akn ad pnglman psal mlupakan kslahan org. dlam islam, x elok bermusuhan, xelok jgk mnyimpn dndam. nnti ad pnykit hati. tp, biarlah xmlupakan skdar pngjaran dan dorongan agr xbuat lg. jgn smpai smpan ap2 yg xptut dlm hati. ssah nk blaja, nk ngafl, nak trima ilmu, nk dgr ckap org n byk lg la yg ssah nnti. insyaallah, bile 1 mse hti kte btul2 tng, ksalahan org lain akn aut0matik hilg, dn kkurgn diri yg jlas nmpk. so, xprlu nk di'push2'.. biarkan yg trjdi 2 flow dgn sndiri, sbab bnde tu akn hilg jgk. ..

Wednesday, June 8, 2011

Pokok Epal dn A

salam.. 
alhamdulillah, mood sye smakin baik.. semuanya hsil HANANI MOHAMAD ARIF yg pujuk2 smlm.. thnks, dear. itulah gne seorang shabat, tman yg sgt rpat dgn kte. mcam budak2, perlu d pjuk.. :)

so, hri ni nk story psal pokok epal dan seorg budak lelaki. tiba2 terigt kt kuliah jumaat yg d smpaikan oleh ustzah noriah, kalau xsilap ak.. beliau bg kuliah psal "KASIH SAYANG IBU" sbab minggu 2 br je lpas hari ibu. best, dpat dgr seorg ibu meluahkan perasaan yg beliau rasa. rasanye, mama pun punya perasaan sperti beliau, kodd!

**********************





pada suatu masa dahulu, terdapat sebuah pokok epal yg sgt byk buahnya. seorg kanak2 lelaki, lets say nme dia A, selalu dtg bermain kt bwah pokok tu. A selalu pnjat pokok 2 smbil mkan buah2 epal pokok trsbut. kdang2 dia tidur d bwah teduhan bayang2 pokok itu. pokok epal sgt gmbira krana dia mmpunyai kawan utk bermain..

masa terus berlalu. A semakin membesar dan meningkat mnjadi seorg remaja. suatu hari dia dtg kpd pokok epal dgn mukanya yg sedih. pokok epal pun bekata "mari bermain dgn sye. dah lme awk xjenguk sye, kan?" lalu A mnjawab "aku bukan kanak2 lg utk bermain-main d sini. ak da remaja dan ak nak main mainan seperti yg org lain main. ak nak PSP." pokok epal berfikir sbntar "maaflah. ak tiada wang utk belikan kamu permainan itu. tp, ak ad buah yg byk. kau bole jualnya dn gunakan duit itu utk beli PSP . boleh?" lalu A pun memetik semua buah epal dan pergi dgn hati yg gembira.
suatu hari, A kembali dan pokok itu sgt gembira. "ayuh bermain dgn sye!" A mnjawab "ak tiada masa utk bermain d sini. ak sudah dewasa. ak harus bkerja utk menanggung keluargaku. tetapi ak perlukan tmpat tnggal utk kami berteduh. boleh kau tolong ak?" pokok terdiam dan berfikir. "aku tiada rumah utk d beri. tp kau boleh memotong dahan dan ranting ku utk membuat rumah kau." A pun memotong dahan dan rnting dn berlalu dgn gmbira. pokok epal kmbli sunyi.

satu hari pd musim panas, A kembali dan pokok epal sgt gmbira. pokok epal mangajak A bermain dgnnya, tp A berkata "Aku sedih. aku dah mula berusia. ak ingin pergi belayar utk merehatkn diriku dr pnat lelah kerja. boleh berikan ak perahu?" "gunalah batang saya utk membuat kapal laya. kau boleh prgi berlayar ke mana yg kau suka. bergembiralah." jadi, A memotong batang pokok epal itu dan membuat perahu utk berlayar.A pergi dan tidak dtg utk wktu yg lama.
akhirnya, A kembali setelah lama bertahun-tahun pergi. pokok epal segera berkata"maaf, nak. ak dah tiada apa2 utk diberi padamu. tiada epal, tiada, dahan dan tiada ranting.satu-satunya yg saya ad cuma akar2 yg sudah keras." pokok itu bertutur dgn nada yg sedih. "saya tidak perlu apa2 lg skrg, cuma sebuah tmpat yg sye prnah berehat pdnya brthun-thun lama dhulu." "ayuh, berehatlah pd tunggulku ini" A duduk dn bersndar d tunggul akan smbil trsnyum dgn air mata...


begitulah, sahabat, dn pembaca. kita aplikasikan cerita ini dgn khidupn sharian kte. bygkan pokok epal itu adlah ibu bapa kita. mereka tidak prnah jemu utk mmbuat kta gembira. tp kita, kita hnya dtg pd mereka swktu mmrlukan prtolongn. tetapi kte bole mnjage mereka stelah kita besar dn brjaya. hargailah ibu bapa kita.

p/s : SARA SAYANG <3 MAMA, TAU!!

Monday, June 6, 2011

saye tiada mood..

salam.. sbnarnye banyak cerita yg ingin dikongsikan, dan di ceritakan.. tp, siyes, xd mood nk menaip skrg.. n mntk sdkahkan al-fatihah buat arwah opah tersayang yg kmbali ke rahmatullah jam 10.45 malam smlam...

Thursday, June 2, 2011

ubi, oh ubi..


ha, knal x ap yg kt dlam gmbar tuh??
ubi kayu, kan. xkan xknal jgak. haha. byk cerita psal ubi nih. adklanye sdap klau mkan. tp adklanya geram bile pkir psal org yg nk ubi nih, sabar, ye. 

p/s ; org lain pnye psal, ubi dpt nme..

Wednesday, June 1, 2011

Xde keje lain ke??!!

salam,
juz nk share satu kisah benar yg brlaku kira2 pkul 10 pg td.*klau ak xslap la.

sblum tu kne introduce watak2 yg ad sbb klau org asing bce blog nih, maybe you dont understand anythng.
# Mak - Jiran mrangkap pengasuh ak dr kecik , kire-kire dr 3 thun smpai drjh 4, kodd!
# Abah - Suami mak, sgt baik dn pnyayang.
# Pcik Kudus - Ketua Kampung *tp kwsn prumhan ak bkn kmpung, 'Taman Cempaka'.

>>> dlam pkul 10 cm uh, ak tgh buat air ayah. tibetibe, adik ak jerit "ayah! ayah! rumah mak ad prompak" ayah ak trus la kluar nk g tgok. ak yg tgh buat air trus brhnti, rmbat 1 tdung *bkan tdung saji taw! trus kluar. tyme ak nk kluar 2 , ak nmpk ad 2 biji moto lalu dgn ljunye. mle2 xaspek pn tu motor PENJAHAT tuh. klau x smpt je pndg num plat diorg. ak trus lri kt mak. ksian tgok mak. dye da la tua, tggl be2 je dgn abah. ank2 smua da kwin. mak tu da la sakit . mak yg xlrat tu trus jerit "tolong, tolong! rntai aku. sakit! sakit! " ak usha la tmpt yg mak tnjuk sakit tuh *leher. rupe- rupenye ad ksan si PENJAHAT YG MMG XGNE tu trik rntai. sakit kodd! xd perasaan ke kau, huh???!! maaf, ak ter'EMO' skjp. abah plak diam , xterkata apeape. mcm trkjut dgn smua yg brlku kt dia dn isteri dia. Cik kudus plak ckap dia smpat bling batu je kt slah sorg PENJAHAT tu. kbtulan dia otw ke rumah abah, sme mcam ayah, pncuri tu br kluar dr rmah. hm, ak usha tgn abah. plik knp abh pgg tgn dye mcm ala-ala tgh solat, tp kdpan skit. bile perasan ad darah mnitik, bru thu yg rupe-rupenye sekali lg, SI PENJAHAT tu da kelar tgn abah. weyh!! hisshhhh!!! sbar je la. stlah ak blik, n ayah tnye2, mak kt dlam rumah,  PENJAHAT tuh msuk rumah n trik rntai mak. abah kt luar ad lg 3 org yg jge. maybe sbab abah jerit mntak tolong kuat2 diorg kelar tgn abah. hm. xthu ap nk jd dgn budak2 zaman skrg nih. xd keje lain nk buat. n xsilap ak keempat-empat org tu adlah melayu, again MELAYU. malukan bgsa je...

 
gambar hiasan

psanan buat 4 org PENJAHAT td, klau korg terbaca blog ak nih ; 
ingat. ALLAH MAHA MELIHAT. semua yg korg buat tu psti akn trbalas. xpham la. korg semua ni xd perasaan ke, huh?! cuba bygkan ap rase klau semua yg korg buat tu brlaku kt isteri, mak n anak prmpuan korg. apa-apapun ak cuma berdoa agar korg berempat dpat blasan yg stimpal dgn ap yg dah korg buatt, okay!

Monday, May 30, 2011

REJAB, Bulan Allah..

KELEBIHAN BULAN REJAB

Sabda Nabi s.a.w.: Hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab,nescaya Allah muliakan kamu dengan seribu kemuliaan di hari kiamat.

Sabda Nabi s.a.w.:
Bulan Rejab Bulan Allah, Bulan Sya'aban bulanku & bulan Ramadhan bulan umatku.

Kemuliaan Rejab dengan malam ISRAK MIKRAJnya, Sya'aban dengan malam NISFUnya Ramadhan dengan LAILATUL-QADARnya.


* Puasa sehari pada bulan Rejab mendapat syurga tertinggi (Firdaus).
* Puasa dua hari dilipatgandakan pahalanya.
* Puasa tiga hari pada bulan Rejab dijadikan parit yang panjang, yang menghalangkan dia keneraka (panjangnya setahun perjalanan).
* Puasa empat hari pada bulan Rejab diafiatkan daripada bala dan daripada penyakit yang besar-besar dan daripada fitnah Dajal di hari kiamat.
* Puasa lima hari pada bulan Rejab, aman daripada azab kubur.
* Puasa enam hari pada bulan Rejab, keluar kubur bercahaya muka.
* Puasa tujuh hari pada bulan Rejab, ditutup daripada tujuh pintu neraka.
* Puasa lapan hari pada bulan Rejab, dibuka baginya lapan pintu syurga.
* Puasa sembilan hari pada bulan Rejab keluar dari kuburnya lalu, MENGUCAP DUA KALIMAH SHAHADAH tidak ditolak dia masuk syurga.
* Puasa 10 hari pada bulan Rejab Allah jadikan baginya hamparan perhentian di Titi Sirotolmustaqim pada tiap-tiap satu batu di hari kiamat.
* Puasa 16 belas hari pada bulan Rejab akan dapat melihat wajah Allah di dalam syurga dan orang yang pertama menziarahi Allah di dalam syurga.
* Puasa 19 belas hari pada bulan Rejab, dibina baginya sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Allah Ibrahim a.s dan Nabi Allah Adam a.s.
* Puasa 20 hari pada bulan Rejab, diampunkan segala dosanya yang telah lalu. Maka mulailah beramal barang yang tinggi daripada umurnya (pembaharuan umur).

Berkata Saidina Ali:
* Puasa Rejab 13 hari seperti puasa tiga ribu tahun.
* Puasa Rejab 14 hari seperti puasa sepuluh ribu tahun.
* Puasa Rejab 15 hari seperti puasa seratus ribu tahun.


Bulan Rejab Syahrullah (Bulan Allah), diampunkan dosa orang-orang yang meminta ampun dan bertaubat kepada Allah. Puasa Bulan Rejab wajib baginya:

* Diampunkan dosanya yang lalu.
* Dipeliharakan Allah umurnya yang tinggal.
* Terlepas dari dahaga di hari kiamat.

Orang yang lemah dari berpuasa pada bulan Rejab hendaklah bersedekah tiap-tiap hari sekurang-kurangnya sebiji roti. Sasiapa bersedekah pada
bulan Rejab seperti sedekah seribu dinar, dituliskan kepadanya tiap sehelai bulu ruma jasadnya seribu kebajikan, diangkat seribu darjat, dihapus seribu
kejahatan.

Tiap sehari puasanya pada bulan Rejab dan sedekahnya pada bulan Rejab seperti ibadat seribu Haji dan Umrah. Dibina mahligai seribu bilik dan seribu bidadari, lebih cantik daripada atahari seribu kali.

Bulan Rejab bulan Allah. Bersedekah pada bulan Rejab dijauhkan Allah daripada api neraka kerana kemuliaan bulan Rejab, Bulan Allah. Allah jadikan di belakang bukit Jabal Qar bumi, yang putih yang penuh dengan
Malaikat dengan panji-panji berhimpun pada tiap malam Rejab meminta ampun oleh mereka kepada Umat Muhammad.

Allah menjawap: Telah aku ampunkan mereka! Barangsiapa meminta ampun (bersitighfar) kepada Allah pagi dan petang 70 kali atau 100 kali, pada bulan
Rejab di haramkan tubuhnya daripada api neraka.

Sesiapa berpuasa sebulan pada bulan Rejab, Allah berseru kepadanya:
"Telah wajib hakmu atasKu, maka mintalah olehmu kepadaKu. Demi ketinggian Ku dankebesaranKu, tidak Aku tolakkan hajatmu. Engkau adalah jiranKu dibawah `arasyKu, engkau kekasihKu daripada segala makhlukKu,
engkau terlebih mulia atasKu. Sukakanlah kamu, tiada dinding antaraKu dan antarakau".(dari kitabRaudatul Ifkar)

Puasa pada 27 bulan Rejab seperti berpuasa enam puluh bulan pahalanya. Jika disertai dengan sedekah seperti puasa seribu tahun, kerana kebesaran hari ISRAK-MIKRAJ.

Siapa melapangkan kekeruhan, kesusahan, kesempitan orang mukmin pada bulan Rejab dikurniakan Allah kepadanya Mahligai yang besar di dalam syurga Firdaus.

Siapa berpuasa tiga hari pada bulan Rejab dan beribadat pada malamnya(berjaga), seperti dia berpuasa tiga ribu tahun.

Diampunkan baginya 70 dosa-dosa besar tiap-tiap hari, ditunaikan 70 hajat ketika keluar nyawanya daripada jasadnya, 70 hajatnya di dalam kuburnya, 70 hajat ketika terbang suhuf (ketika Qur'an dinaik ketika berlalu di Titi Sirotalmustaqim.

Rejab ertinya ta'zim (kebesaran, keagungan, kemuliaan). (Rahmat, pemurah, kebajikan). Kerana kebesaran, keagungan dan kemuliaan bulan Rejab itu
maka Allah limpahkan rahmatNya, kemurahanNya dan terhadap hamba-hambaNya yang beriman dan beramal solih pada bulan Rejab, dengan berpuasa pada siangnya dan beribadat pada malamnya.

Demikianlah peri keistimewaannya keagungan bulan Rejab itu yang dinamakan dengan BULAN ALLAH.

REJAB bulan menabur benih.
SYA'ABAN bulan menyiram tanaman.
RAMADHAN bulan menuai.

REJAB menyucikan badannya.
SYA'ABAN menyucikan hatinya.
RAMADHAN menyucikan rohnya.

REJAB bulan taubat.
SYA'ABAN bulan muhibbah.
RAMADHAN dilimpahi pahala amalan.
 



*nak buat baik xbole sorg2. so, meh ak ajak. "JUM PUASE 1 REJAB NIH!!"




p/s ; credits to http://faizahfaizar.multiply.com/