Ya Allah, tiada sesiapa yang dapat mmberi kebahagiaan selain Engkau dan tiada sesiapa yang dapat menghilangkan kesedihan melainkan Engkau.. Sesungguhnya wanita ialah perhiasan dunia. Dan secantik-cantik perhiasan ialah WANITA SOLEHAH. Semulia-mulia kamu disisi Allah ialah mereka yang BERTAQWA.. Sesungguhnya Allah sentiasa bersama dengan orang yang bersabar.. Kasih Sayang Allah mendahului kemurkaannya.. senyum itu sedekah. mungkin apa yg kita anggap buruk itu, adalah baik bagi kita. dan mungkin ap yg kita anggap baik itu, adalah buruk bagi kita.

hope to be like this ,

forewords

Bercerita tak semestinya suka dan duka. Pengalaman tak semestinya manis dan pahit. Saling berkongsi tiada salahnya apatah lagi untuk menasihati..





Wednesday, November 30, 2011

Allah tahu apa yang terbaik,,!

assalamalaikum,

hmm, harapharap blog ni xberhabuk sbab tuan pnye blog nih busy la weekend lpas. busy dgn prkhwinan abg sdare dye. haishh, ssah la nk cerita ape yg aku nak cerita nih. okeoke. ak tulis je ape yg aku nk tulis. kalau xpham, pndai pndai le phamkan.

ceritanya bermula apabila aku tonton, ehh silaapsilaap. aku dipersembahkan dengan nyanyian dato' siti. bkn ak yg nk dgr tau,! hm. xde masalah pun sbnrnye klau nk dgr siti nyanyi. tp, yg jd msalah bile yg nyanyi tu bukan siti, even bukan seorg prempuan jgak. haa! terkejut x? nauzubillah la ap yg ak ckp ni. klau org normal dan waras mcm aku , msti akan ckp dye tuh mak nyah*PONDAN. nk sdpkan hati, ckp la dye tu khun**. muke, pkaian smua da oke, malah lebih lawaa dr seorg prmpuan. ktorg thu je yg dye sbnrnye miming je lagu dato' siti tuh. hrm. story yg aku cerita nih bknlah nk aibkan ssiapa, cume nak ambil sbgai iktibar dan pengajaran.

sebagai umat islam, even sebagai manusia biase pun, kte kne brsyukur dgn ape yg kite ade. dgn ape yg Allah da jdkan kte. semua tu adlah yg trbaik. dan yg pling cntik Allah da cipta. bygkan muke kau oke. let's say hidung kau tu xmncung, kau nak buat operation mncungkan hidung. cube compare dgn muke kau yg lme. nescaye kau akn lihat hidung mncung kau tu xsesuai sbnrnye. hmm. cbe la try anggotaanggota yg lain. gerenti kau akn dpt jwapan yg sme. sme jgak mcm kes yg ak crite nih. mgkin kau da terlalu sempurna utk jadi seorg prmpuan. Allah xjdkan kau lelaki sbab mgkin kau akan ad kekurngn. kan? tp. kau still nk jd mcm tuh. igtlah Allah da thu ap yg terbaik utk kite semua. ade perkare yg mnusia boleh ubah wlaupun Allah da tetapkan. tetapi utk tubuh, jodoh, nyawa, ajal, tu semua mmg da ttap. Allah da ttapkan rupa paras kite gitu dan gini sbab tu yg pling baik utk kte. Allah da ttapkan dia sbgai jodoh kite xkire la dia tu satu atau dua. Allah da ttapkan bile kite akan lahir dan mati. semua da ditakdirkan. jgnlah jadi org yg xreti nk kenang jasa. mgkin kau xnmpk ape yg Allah da bg kt kau. tp kau bygkan klau ade mnusia yg buat mcmmcm kt kau lpas ape yg kau da bg kt dye. aku mohon agar aku tidak termasuk dalam golongan ni.. amin..

ad lg stu masalah klau org ni tukar jntina atau tukar rupa dr lelaki kepada prmpuan atau sbliknye. masalahnye adalah bile kte nk salam. bayangkan kau ni seorg perempuan. kau pergi 1 kenduri nih. kau salam tangan tetamu lain yg hadir, dan kau pun salam seorg permpuan yg mmg nmpk mcm perempuan. tibe ade kawan kau bisik cmni "wei. dia tu laki la sbnrnye. knp kau salam?" hm. xbole nk salahkan kau sbab kau punye atitude mmg suke salam saudara seislam kau kan. tp yg jd mslah bile kau dah tersalam org yg xspatutnye kau salam. kan dah jd raguragu. lg satu, bile sseorg tu tukar jntina atau tukar ape2 yg Allah da ttapkan kt die, dia akan mnimbulkan fitnah, dan xmustahil org rmai akan ckap psal die. kan dah banyak dosa.,,

nasihat kepada sesiapa yg terase, segeralah bertaubat. klau da teroperate atau dah tukar apa2, usaha selagi yg mmpu. insyaAllah , Allah akn sntiase tolong dan sentiase mndgr taubatmu.



p/s ; aku pun nk igtkan diri aku dan kawankawan jugak..

Wednesday, November 23, 2011

mencuba melupakan..

assalamualaikum..

back to the topic, setiap manusia ade kisah silam masingmasing, rite? ad kisah yg mnis, ade kisah yg phit, tp semua tu xjd masalah pun. ap yg baik bole diteruskan. kalau yg kurg baik , cuba perbaiki. kalau yg tak baik, jadikan sempadan. kalau yg memang tak baik lgsung atau dlm erti kata lain, *buruk, cubelah utk melupakan. bole? susah kan. ada antaranya manis bg kite sedangkan hakikatnya sgt buruk. soal cintacinta remaja, contohnya. aku pun pernah lalui semua tuh. tak de lah ak ni baik sangt, cumaa sekadar mengingatkan. apa gune memohon doa agar dikurniakan lelaki/suami yang soleh, baik, hensem tapi diri sendiri tidak mencuba menjadi solehah, baik, cantik. Solehah dalam mengerjakan ibadah, cantik dari segi akhlak. semua tu mmg susah kalau kite tidak mencuba. sebenarnye memang pahit, memang susah utk melupakan. sedikit demi sedikit, cuba je okay. kalau susah, cbe renungkan kata kata nih "wanita ibarat sebutir mutiara. jika selalu dipamerkan sinarnya maka kuranglah sinar putihnya. hasilnya mutiara yang tinggal hanya sebutir mutiara yg sudah pucat. begitulah ibarat wanita apabila mncurahkan kasihnya sebelum dia berkahwin. hasilnya suaminya hanya mendapat sebutir mutiara yang telah pucat." haha. mulemule ak pun pandang remeh je kat ayat nih sebab aku pikir aku mesti akan kahwin jgak dgn org yg ak cinta sangat tuh. so xkesahla. tapi ak lupa aku ni manusia. hanya mampu merancang sahajaa. kalau betul ak kahwin dengan lelaki tuh, alhamdulillah. tapi kalau x, kesian suami aku nanti. xckup kasih sayang. hehehe. jom lah kawan, teman, sahabat. kita samesame mencube nak?

bagi yang telah terleka dan terlena, sedarkan mereka. bagi yang telah tersasar, tarik mereka agar berada di landasan yang betul. begitu jgak aku. kalau ak xbetol, betolkan la balik. try, cube, same je mksud kan? hrm. cubelah untuk melupakan apa yang tak sepatutnya diingati. kalau rse sunyi, msej kawan perempuan yg lain. kan kite semua ramai kawan perempuan. insyaallah bile masanye tiba, kita akan bercinta jugak. jangan risau. Allah dah tetapkan yang paling teramat tersangat sungguh baik, hensem untuk kite. xkesahla lagi 5,6,7,8,9,10 atau berape tahun lagi, aku, kau, dia akan bergelar isteri jgak. hhaha. da mule mengarut da nih. oke. buka hati, buka minda, lapangkan dada. wasalam..

Sunday, November 20, 2011

almost a year,,

assalamualaikum...
satu tahun

hampir setahun ak mninggalkan bumi SAMT Kuala Kubu Bharu,
hampir setahun ak dah xduduk kt sebelah Hanani Mohamad Arif,
hampir setahun ak mnjadi pelajar Kolej Islam Sultan Alam Shah,
hampir setahun ak belajar hidup tanpa org yg selalu care mcm suatu mse dulu..

xsgke, semua berlalu dgn bgitu cpat sgt. two and half months more before i reach my sweet 17th. is it really 'SWEET'? ntahla. tnpa ak sedari, ak da mnjadi sdikit matang, agaga. matang la sgt, :) . baanyaakk yg da berubah,, banyaak sgt. ak, kawan, persekitaran, semua da berubah. ak, mgkinkah mnjadi lebih baik?? ak pn xbrape pasti jwpan utk soalan itu. kawan? xthula. mmg still cntct, tp still rse lain. mmg still kluar samesame, tp still rse lain. hrmm, mgkin ak ktinggalan dlm apeape yg tlah brlaku. ahaha, sensitif la plak mlam ni, adushh!! mgkin mereka xrse ap yg ak rse. hmm. lain pulak dgn cerita lain, aisehh kasi pening je. xkesahla. ak just nk org kawan dgn ak, dan terima ak seadanya, bukan berkawan kerana kelebihan aku dan bukan xnk berkawan kerana kekurangan aku.. mgkin ak xseperfect mne, xmcm mereka yg lain. semua org bersama. bile ak da prcya kt seseorg, org tu mgkin.. mgkin la.... i think xpayah la hbiskan ayat nih.. rse lg selesa hidup sorg, kwan dgn semua org, wlaupun kdgkdg agk kesunyian. igt sarah, Allah sentiasa ad dgn kau. Dia saje yg memahami hati dan perasaan kau. ceritalah segalanya kedapaNya kerna Dia tidak pernah tidak mendengar cerita kau. kawan, kawan, kawan. stop talking about this. fullstop.

ye, semua berlalu dgn cpat. thun dpan suda jd calon SPM 2012. mcm xcye je. mmg xcye pun. terlalu xcye. amatlah xcye. hishh, stop nonsense. tipulah kalau semua org xnak merasa dduk di atas. semua org nak, semua org hepi. tp, once ble ssorg jtuh, mcmmcm persepsi yg kluar. hidup bgaikan roda.*rsenye semua da boring dgr ayat ni. kdg kite kat atas, kdg kite kt bwah. semua org akan lalui semua tuh. so, jgn terlalu mudah melatah dalam menilai ssorg, semua yg brlaku ad hikmah, okay. dgn semangat, tekad dan azam yg kuat, saya, Siti Sarah bt Noor Alshurdin ingin berusaha bersungguhsungguh utk blajar baikbaik, bekerja keras untuk, untuk, untuk... yes, definitely, for my lovely mama. mama da byk brkorban utk sara. sara akan buat mama hepi dgn keputusan sara wlaupun semua tu xdpat nk blas pgorbanan mama at least, sara still mencuba, kan! insyaallah, klau semua doa ini dikabulkan, jejak kaki utk melangkah ke bumi kanggaru, Australia, semakin cerah. aminn. hanya sbgai peringatan, "balaslah segala jasa ibumu dan siapa yg telah byk berkorban demi kamu.." stop kt sini je la kodd, tgn tgah rajin menaip, hati da ready utk luahkan sgalanye, cumaa... otak ni lmbat nk interpret ap yg ak nk smpaikan.. mogamoga hidup kita dirahmati.....

Saturday, November 5, 2011

salam hari raya aidil adha,

salam,
di hari yang sgt besar ini, ak nk ucap selamat hari raya aidil adha kt semua org. xsemestinya hari raya aidil fitri shaja yg disambut meriah. hari raya haji sbnaryne lbih besar dari hari raya aidilfitri. sebabnye klau raya aidilfiri kte  raye 1 hari je iaitu pd 1 syawal, tp, klau raye haji ni, kte raye smpai empat hari. btul, kan?? klau org arab kt mekah, raye haji dsmbut sgt meriah, xmcam kt malaysia. hari raye aidilfitri, org malaysia smbut lg meriah dr org arab. org arab pnye alsan knp dorg lbihkan hari raya haji sbab, ni lah tndenye pengorbanan nabi ibrahim yg sggup mnymbelih anknye nabi ismail. hari ni jgak nabi ibrahim dan nabi ismail melawan musuh Allah, syaitan. so, kite yg kt malaysia ni try utk jd mcm org arab. smbut raya dgn brsdrhana, xperlu membazir. bg yg buat korban, ikhlaskan niat. okay, stakat itu, coretan hari ini..