Ya Allah, tiada sesiapa yang dapat mmberi kebahagiaan selain Engkau dan tiada sesiapa yang dapat menghilangkan kesedihan melainkan Engkau.. Sesungguhnya wanita ialah perhiasan dunia. Dan secantik-cantik perhiasan ialah WANITA SOLEHAH. Semulia-mulia kamu disisi Allah ialah mereka yang BERTAQWA.. Sesungguhnya Allah sentiasa bersama dengan orang yang bersabar.. Kasih Sayang Allah mendahului kemurkaannya.. senyum itu sedekah. mungkin apa yg kita anggap buruk itu, adalah baik bagi kita. dan mungkin ap yg kita anggap baik itu, adalah buruk bagi kita.

hope to be like this ,

forewords

Bercerita tak semestinya suka dan duka. Pengalaman tak semestinya manis dan pahit. Saling berkongsi tiada salahnya apatah lagi untuk menasihati..





Saturday, December 31, 2011

كل عام و أنت بخير

dear bloggie,


*AKU.CAKAP.AWAL2.YANG.AKU.COPY.PASTE.JE.ENTRY.NEW.YEAR.TAHUN.LEPAS(;igt lg x mksd " كل عام و أنت بخير"? ke da lpe. itu utk ucpan selamat, xkire taun bru, hri rye, gong xi fa cai, deepavali o anythng. tp tjuan ak tulis tuh utk ckp SELAMAT TAHUN BARU. semoga tahun 2012 akan menjadi yg lbih baik dr tahun 2011. sme jgak dgn thun hjrah.

p/s :semoga ak juga mnjadi lebih matang dr dlu.  semoga ak tabah mnghadapi dugaan utk thun ini semoga ak akn mnjadi pelajar yg lebih rajin dari tahun lpas. semoga ak sentiasa dan sentiasa tdak lupa kpd pncipta, pemberi rahmat dan rezeki. semoga ak mnjdi sahabat yg baik. azam taun bru tuh. tp ad 1 lg yg ak nk tnaikn, tp xtertunai. iaitu nk kurus* ak rse ak xbley kurus, cme ak arap taun nih ak mnjdi lbih sihat dn 'fit'. mksudnye makan dgn cre yg btul, sukan, dan aktif. hihi. tahun ni aku dah sweet17 *sweetlah sangaat! tahun ni jugak aku akan menjadi salah seorang daripada berpuluh ribu orang calon SPM2012 yg akn memegang angka giliran BRA10**. tahun ni jugak aku akan menjadi pelajar sekolah buat terakhir kalinya. seriuss. aku harap aku bole enjoy puas-puas zaman persekolahan yang aku mmg sure aku akan rindu bila dah besar nnti. enjoy means, belajar rajin-rajin dan manfaatkan guru-guru yang ada untuk membantu. well, aku jugak harap dapat capai suatu kejayaan yang boleh gembirakan hati MAMA aku. mama yg telah banyak berkorban untuk aku. doakan oke untuk ak 11A+. lepas tuh boleh g Australia.,! aku jgak harap aku lebih rajin dan tak banyak main-main lagi. "hang tu da bes0 sara. tokse nak maing-maing lagi ea!" habis semua dialek aku dah keluarkan. arap jd lbih bersemangat la. 


1.pasal tido dalam kelas, takde lah sampai taknak tido langsung. aku tahu yang budak-budak asrama faham apa yang aku rase klau dah penat sangat. :) terlelap tu mesti lah ad. cuma aku akan kurangkan lah lagi-lagi waktu cikgu ada dalam kelas. 
2.untuk homework pun aku akan cuba siapkan selengkapnya dengan penuh kasih sayang dan keikhlasan. cehh! bagi homework cikgu-cikgu yang tak mintak pun aku akan try siapkan semampu yang mungkin. 
3.untuk kerajinan buat latih tubi sendirian, aku tak berapa berani nak janji. sebab duduk kat skolah aku tuh, aktiviti sgt pack. kadang-kadang kerja sekolah pun xsempat nak siap,latihan sendiri tak terusik. tapi, tapi , tapi.. xsalah klau aku berusaha cari masa ,kan??
4.kes nak ajar orang pun aku harap dan sentiasa harap aku tak pernah nak lupa atau tersombong. maaf awal awal kalau waktu tuh aku betul-betul sibuk atau aku betul-betul tak tahu. oke!
5.bab bagi nasihat atau semangat atau kata-kata atau motivasi untuk kawan, insyaAllah, aku akan cuba tolong semampu yang boleh. doakan aku jadi sahabat yang sentiasa mendengar dan sentiasa ada untuk korang. <3 dan aku harap ada orang jugak yang akan sentiasa ada untuk mendengar aku..
6.yang ni penting. aku harap ada orang yang akan tegur dan nasihat aku bila aku terleka dan lalai dari ingat Allah. ingatkan aku kebenaran dan ajak aku kepada kebaikan. yang ni aku harap sangat...!
7.untuk family pun aku harap agar lebih rapat dan bahagia. especially to my mama <3 i love you more than words after i love Allah n Rasul. you'retheonly and only one my mother. sarah akan pastikan sarah akan buat mama tersenyum dan menangis bangga dengan sarah.doakan sarah jadi anak yang baik dan maaf atas segala kesalahan sarah dalam berkata-kata.T_T
8.Dan kepada semua org, ak mntak maaf jika ak ad mlakukan ksalahan kpd kalian sepanjang thun 2011, and klau ak ad hutang ap2, tuntut je k.!




miss every moment either sweet or bad in MR.2011!!

Thursday, December 29, 2011

cadangan aktiviti Tahun Baru..

pergilah...
Wahai pemuda pemudi harapan bangsa,!! Lagi-lagi yang dalam IC dia adalah agama ISLAM, saya rasa saya ada tanggungjawab untuk menyeru korang agar pergi ke ceramah Ustaz Azhar Idrus kat Shah Alam pada 31 Disember 2011 ataupun ke KARNIVAL MAHABBAH IKIMFM & KONSERT MALAM APRESIASI IKIMFM kat Masjid Wilayah, KL. Buktikan yang Allah tak melarang untuk menyambut tahun baru kerana ada cara yang betul untuk berhibur. Tengok bunga api tak menjadi kesalahan, tetapi yang ke konsert tu salah sebab semestinya akan berlaku maksiat yang melampau-lampau. Kesudahannya, ramai bayi-bayi hasil dari 'Tahun Baru' ini akan dilahirkan. Ayuhh! Jadilah Muslim yang bukan sahaja pada nama. Takbirrr!! AllahuAkbar.


*p/s :Moga-moga Allah memberi petunjuk dan hidayah kepada kami semua. amin~

Saturday, December 24, 2011

ada hikmahnya..

assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh..

hee~*mate kelipkelip*
semua yang berlaku ada hikmahnya. kan2? aku rase ayat tuh mesti da beratus kali korg dgr, eheh. mungkin dah beribu kod. tp kan, prnah x korg fkir balek ayat tuh. mmg btul2 ad hikmah sebenarnye. cuma kadangkadang hikmah tu xdapat dilihat dgn mata kasar kita. kadangkadang je. tapi, ad jugak yg bole lihat dgn mata kasar, cuma kita ni kadangkadang buta. ish3. na'uzubillah. rugilah kalau kita xdapat nak feel hikmah yg akn terjadi tuh. btw, aku pun xdelah baik sgt. pernah je rase raguragu. tp, kne lah cepatcepat ingat balik kat janji2 Allah. hikmah tu mungkin btul2 berlaku lpas incident tuh, atau mgkin jugak lambat sikit atau mungkin Allah simpan wktu akhirat nnti. tibetibe teringat 1 story akak kt kisas nih. dye ckp ad seorg pemuda selalu berdoa. tp, Allah xmakbulkan doa dia pun. dia ttap trus berdoa. kt akhirat, sbelum masuk syurga, ad rmai bidadari dtg beratur dpan dia. dia terkejut lah, lalu malaikat mmberitahu, tu semua permintaan dia yg Allah tak makbulkan wktu kt dunia dulu. see? Allah kan Maha Adil. hm. actually, disebalik kata2 ni,msti la ad cerita, kan?

okeh. stop berputarbelit!

story nya psal rsult PMR yg barubaru keluar nih. ada lah yg ak interview skit. dorg ad yg sedih sbab dpat x seperti ap yg dorg hrapkan. kadangkadang susah la kalau asyik semangat cakap, "saya nak 8A, saya nak 9A", tp usaha kena lah mcam nak dpt 8A n 9A jugak, dik! jgn asyik smgt nk sorak2 tp, tido je dlam kelas*oppss. terasa,lah! homework cikgu bagi pandang sebelah mata je*yg ni pun terasa. pergi sekolah niat benda lain. nak jumpe pakwe lah, nak gossip dgn kawan lah. cikgu jgn ckap la. lyan mcm kawan je. xde sikit respect pun. perangai dn sikap dgn manusia pun, skit pun xjaga. mmg lah susah nk dpt. klau dpt jugak, kau kena bersyukur banyak banyak sbab Allah msih sygkan kau wlaupun sebenrnye Allah nk uji kau. eh, rse da lain story ni. xpe2. kte msukkan nsihat skit td. hm. mcm nih . ad sorg nih, dye ckap dye da usaha hempas pulas dah, lastlast rsult xberapa oke wlaupun bg aku, sbnrnye still lg oke. dgr ye , dik. "bukan Allah xnak kasi kau 9A. memang kau dah usaha yg terbaik, tpi, aku selalu ckap yg Allah pndang usaha, bukan hasil.so, kau xyah pening2, sedih2, smpai xnk kluar bilik. ak rase mesti ad hikmah knp kau xdpat 9A tuh. first, dgn xdptnye 9A tuh, mgkin kau akan lbih semangat dn tercabar utk dpat yg lbih baik lagi. kan kan? scnd, mgkin klau kau dpt 9A tuh, kau akan ad skit perasaan riak atau bangga. weh, na'uzubillah. dosa tau! *pss.  igtan utk aku jugak! third, Allah syg kau! xpaham. meh aku ulang. ALLAH SAYANG KAU! faham? mungkin Allah nak kau lg dkat dgn Dia. kau mengadu n storie2 kt Dia. serius. aku pernh rasa bila ak dkat sgt dgn Allah. dan ak harap ak selalu dpat rasa mcam tuh. aku pernah rse bila xde kawan pun yg nak dgr kesedihan aku, bila kawan xd yg nk dgr cerita aku. aku rasa ak ni jahat sgt, sbb bila dah susah baru ak nak cari Allah. tp, Allah ttp setia mendengar cerita aku. xpernah, aku rasa. xpernah Allah tiada kt sisi ak. so,percayalah. sgt best klau kau bole kkalkan sesuatu yg sgt indah seperti tuh. aku ni pun manusia. selalu leka, lalai semua lah. tolong igtkan klau ak dah lalai, tp kan, ak xsuka org guna cara kasar2. hee.*buat muka xmalu pulak.


p/s : bg org lain yg kecewa dgn ssuatu, pun bole praktikkan. 

Wednesday, December 21, 2011

a day to remember(;

everybody has his/her own memory. me too. xtahu kenapa aku rase saat jadi 'pelajar sekolah rendah' mmg sgt best. mgkin sbb wktu tuh, bljar xd la pressure sgt n mgkin wktu tu xperlu nk fkir byk bnda lg. yg thu cme enjoy, main2. mcm budak hingusan. tudung pun sakai je wktu tuh. hope ukhuwah dan hubungan kte kekal smpai bila bila. ada waktu kita bersua lagi....

Wednesday, December 14, 2011

mengeluh,,

assalamualaikum..

gmbrhiasn
kenape ea? kenape mcm tu ea? kenape jd mcm ni ea?kenape aku jd mcm tu? dah nme manusia, kan. suka,selalu mengeluh. kadangkadang kita xmengharapkan sesuatu tu dtg. xkire la sesuatu tu, manusia ke, benda ke, ingatan ke,kenangan ke. kte ttap suke mengeluh. mgkin kte kadangkadang lupe ape yg Allah da rncang tu msti ad yg terbaik. sbab Allah adlah sebaikbaik perancang. mmg sukar dan rse nak mengeluhbile sesuatu tu kte da lupe n dah buang jauhjauh dari igtn kte.tuptup, muncul balik. adoi2. mengeluh. tu je yg ktemmpu buat. sdgkan byklg yg kte bole lakukan. cbe try *ayt sme jea. cube pkir blik knp Allah bg kte igt blek bnde tuh. mgkin utk kte lbih insaf?? kadangkadang syaitan ni pun suke hasut dgn ganggu fikiran kte. tu lah care kte nak jauhkan diri dari Allah. nauzubillah. Ya Allah, lindungilah aku dan saudara saudaraku dari hasutan syaitan dan iblis. amin..

mencuba untuk jadi baik. ye, Allah mmg suke org yg baik kan. tp..... biarlah baik tu btul2. no komen, sbb ak bkn yg terbaik. hm. godamgodam fb nih, ad jmpe 1 status cm nih. lebih kurg la ea "aku nak yg terbaik dlm exam. bkn sbab tu aku blajar. tp aku ikut suruhan Allah. aku nak jadi muslim yang terbaik" baca status dia, rse mcm trsedar sket dr lena. sbb slame ni kte ckp nk cube utk mnjdi yg trbaik, ad org komen itu, komen ini. lpas bce status ni, trus rse smgt. sbb, nk jdkan prinsip yg sme dgn dye. insyaAllah. tp.. nak tambah sikit.

"aku nak 11A+ tahun depan. bukan aku belajar sebab tu. tp aku nak ikut suruhan Allah. aku nak jadi muslim yang terbaik. aku nak balas jasa mama aku dan org yg telah banyak berkorban dan berdoa untuk aku."
*cukup bagus x? hahahh..

bkak storie lain pulak. smalam n hari ni ad la test drive dgn kakak. dye bwk g stesyen lrt, then ktorg try bwk kt situ. pusing2.ssah jgak sbnrnye. mule2 igtkan sng sbb tgok org drive tkan2 pastu kete jalan. rupenye ssah jgk sbb kne cpat pickup n kne pndai control byk bnde dlm satu mse. dalam erti kata lain jgn MENGGELABAH la, sng sikit paham. test2 dan test2, ak dpat la bljr sket. xde la nnti nk ambik ujian xde basic lgsung. hurm.. ketandusan idea utk menulis. act, byk je nk cerita, tp bile pikir2 balik, xperlu la tulis, sbb xd bwak mkne pun kt org yg mmbace. n xdpt bg ape mnfaat kt org lain pun. so, lebih baik simpan sndiri atau tulis je kt diary kesyngn. xde lah smua org kne thu semua bnde psal kte kan. haahaa. tibe jd mcm ni mlm nih. oke lah. cme nk pesan, selalulah bersangke baik sama ada kt Allah, ataupun sesame manusia. be the one who you want them to be.


lotsofiman<3

Friday, December 9, 2011

a picture tells everything..

terimakasihkeranasudiberkawandanterimasayaseadanya..

Thursday, December 1, 2011

kahwin oh kahwin

gambarhiasan*
bismillahirrahmanirrahim..

assalamualaikum,
tak tahu la knp tibetibe hari ni nk cite psal kahwin. haha. cuti sekolah ni mesti rmai gile yg kahwin, kan? hari minggu da set awalawal xpyah masak sbb ad knduri kahwin. ish3, xbaik la pulak klau niat mcm tuh. credits to nuraizasophiamuhdannis. through her blog i've found someone that insipred me very much. he is AimanAzlan. one of the top vlogger , ahaks maybe. i'm here not to talk about him, but about what he tried to convey to us. one of his video is about marriage. i like it very much. *two thubs up*. hehe, ","~

ak ad jgak bce blog dye. serius, mmg best. ad pengajaran yg bole diambil. hm, kt sini nak bg pndpat skit ttg adat melayu kita nih. mengikut cerita 'cinta SMS' oleh AimanAzlan tuh, xsalah kalau nak letak adat melayu untuk perkahwinan. tp, ade yg perlu ditapis dulu. such as, 'bersanding' . haa, klau bersanding, msti pengntin kne pkai lawalawa, kan? lpas tu mesti la ade capturecapture gambar, kan? lpas tu mesti ade cousin or kawan yg upload kat FB, BLOG, dan sgale bagai, kan? lpas tu akan ad org yg xspatutnye tgok gmbr tu , kan? dan lpas tu kite, i mean pasangan yg kahwin, especially perempuan lah, free free je dpt dosa, kan? hm. byk persoalan dan sememangnye kte semua thu ape jwpnnye. semua org nk jd raja sehari, tp lpaslpas tu kite bukan bole kkal jd raje, mgkin jadi dayang selamenye. ahhaha. just kidding. citer psal hantaran pulak. bole je nak buat hantaran ke ape, tapi jgnlah smpai membazir. bersederhana sudahlah. ckap psal hantaran nih, ade satu story lah mahu share. ni story dr mama sye. ; -

ceritanya bermula apabila abu ni nak kahwin dgn minah...

sewaktu sibuk membeli belah utk hantaran mereka.

MINAH : abang, minah nak hantaran kita ni yg pling 'woww' taw! kalau utk baju beli la yg banyak blingbling tu. utk beg, minah nak brand yg up up taw. bla.. bla.. bla.. hm, utk Alquran, minah nak yg ade salut emas kat luar dye.
ABU : no problems la sayang. kan abang dah janji nak beli ape je yg sayang nak.

Abu dan Minah pun membeli belah hantaran mereka di pusat membeli belah. cuma satu je hantaran yang tidak dapat di beli di situ, iaitu Al Quran tersebut. Ali pun membuat keputusan utk membeli Alquran tersebut di Jalan Tunku Abdul Rahman, sebab kat situ mmg rmai org jual Alquran. pada hari Sabtu berikutnya, Abu pun pergi ke kedai tersebut....

TUAN KEDAI : Assalamualaikum. SElamat datang, encik. Encik nak cari Alquran ke?
ABU : ya. saya nak cari Alquran untuk dibuat sebagai hantaran.
TUAN KEDAI : kalau macam tuh, saya cadangkan yg ini , (tuan kedai tu tunjuk kat satu Alquran yg biasabiasa je)
ABU : Eh! mane bole yg macam tuh. semua hantaran saya ni mahal mahal. Saye nak Alquran yg kulitnya ada emas emas.
TUAN KEDAI : Tapi.. tu terlalu mahal encik. tak pe lah. saye ambilkan.

sementara tuan kedai tu pergi ambil Alquran yang Abu ni mintak, tibatiba ada seorang pakcik menegur Abu.

PAKCIK : nak, buat apa di sini?
ABU : saya hendak membeli Alquran sebagai hantaran untuk majlis pernikahan saya minggu depan.
PAKCIK : hmm. baguslah. kita ni kenelah bersederhana. sekarang ni rmai org kahwin sbab nk uar-uarkan kekayaan mereka, bukan untuk menguar-uarkan walimah mereka.
TUAN KEDAI : nah, ini Alquran yang encik mintak tadi tuh.
PAKCIK : eh. takkan sampai begitu utk dibuat hantaran?
ABU : sekali sekala pakcik. bukannye selalul kita nak kahwin. lagipun semua hantaran saya yg lain dah branded.
PAKCIK : kulit, rupa atau apa bentuk Alquran ni pun tak penting. yang penting, isinya. tak guna kalau beli cantik cantik, tapi xtahu baca.
ABU : tak pe lah pakcik. saya dah lambat nih. saya pergi dulu ye. (Abu mula tidak selesa dgn ceramah pakcik tadi)

Persiapan pun berjalan dengan lancar. sehinggalah tiba hari perkahwinan mereka. sewaktu akad nikah berlangsung. tok kadi ada membuat beberapa ujian kepada Abu.

gambarhiasan*
TOK KADI : bole mengucap tak ?
ABU : boleh, tok. (Ali pun pass ujian mengucap tuh)
TOK KADI : tahu solat tak?
ABU : tahu, tok.
TOK KADI : cuba kamu solat. tok nak tengok. jangna lupa, baca sekali doa qunut.
ABU : boleh tok. (abu pun solat dan membaca doa qunut dgn lancar. ini semua sebab kawannya sudah memberi pesan agar Abu bersedia dengan soalan yang bakal ditanya oleh tok kadi)

tetapi, tidak disangka sangka, soalan lain terkeluar dari mulut tok kadi...

TOK KADI : kamu pandai mengaji Alquran tak?
ABU : errr.. err... tttaahhhu, tahu tok. (Abu sudah menggaru garu kepalanya. dia mmg langsung tidak tahu mengaji. kalau setakat tulisan jawi tu, bolehla dia bace. Alfatihah dalam solat pun dia baru hafal minggu lepas)
TOK KADI : baik lah, baca surah ni dari mula. *refer to surah Ar-Ra'd page 249.
ABU : (ape bende ni. haa. ade huruf alif, lam, mim dengan raa) aaallmarii..

semua tetamu yang berada di situ tergelak besar mendengar Abu membaca 'almari' yg mne sepatutnya di baca  'alif lamm mim ra'.

TOK KADI : kan tok dah pesan bahawa bentuk, warna dan kulit Alquran tu tak penting, yang penting tahu membacanya.
ABU : err, tok ni yang saya jumpe di kedai tu kee??
TOK KADI : ya. memang tu saya.

--------------------------------------

guess. mule mule dgr cerita ni mmg kelakar. sorry la kalu korg rase tak kelakar. i'm not good in writting.. tp klau dgr secara lisan, mmg kelakar. kelakar , kelakar jugak. ambik la seberapa pengajaran yang boleh dapat. smpai sini je kot entri nih. perbetulkan diri anda sebetul-betulnya. salam..