Ya Allah, tiada sesiapa yang dapat mmberi kebahagiaan selain Engkau dan tiada sesiapa yang dapat menghilangkan kesedihan melainkan Engkau.. Sesungguhnya wanita ialah perhiasan dunia. Dan secantik-cantik perhiasan ialah WANITA SOLEHAH. Semulia-mulia kamu disisi Allah ialah mereka yang BERTAQWA.. Sesungguhnya Allah sentiasa bersama dengan orang yang bersabar.. Kasih Sayang Allah mendahului kemurkaannya.. senyum itu sedekah. mungkin apa yg kita anggap buruk itu, adalah baik bagi kita. dan mungkin ap yg kita anggap baik itu, adalah buruk bagi kita.

hope to be like this ,

forewords

Bercerita tak semestinya suka dan duka. Pengalaman tak semestinya manis dan pahit. Saling berkongsi tiada salahnya apatah lagi untuk menasihati..





Saturday, March 17, 2012

good luck generasi kelahiran 1994 (;

bismillahirrahmanirrahim..

assalamualaikumwarahmatullah.

mungkin ni last post utk cuti mac kli nih. semua org tahu result SPM 2011 akan kluar pada tarikh keramat 21 Mac 2012. so, di kesempatan ini, nak ucapkan good luck lah utk semua generasi kelahiran 1994. semoga mndapat keputusan yg trbaik. bagi yg berjaya dicapai sperti yg diharapkan, alhamdulillah.Allah masih beri peluang nak rasa kemanisan kejayaan tuh. bagi yg tak tercapai sperti yg diharapakn, Alhamdulillah juga sebab masih mampu merasa pengalaman sbgai seorang pelajar selama 2 thun d tadika + 6 tahun d skola rndah + 5 tahun d skola mngah = 13 tahun kesemuanya. alhamdulillah, sebab ada org yg xdpat pun nk merasa mnjadi pelajar sekolah, ada yg xsmpat nk hbiskan sekolah smpai tingktn 5. so, bersyukur lah.  semestinya 13 tahun mnjadi pelajar tu penuh dgn plbagai perasaan, gembira, sedih, tekanan, kecewa, excited. tp yg pling xkn lupakan adalah saat duduki SPM kan?? wlaupun saye belum lg lalui SPM tuh, tp sye bole cye. wktu tu lah yg pling best. bila kawan tolong kawan. bila cikgu sungguhsungguh buat kelas pecutan terakhir. bila study soalan ramalan ramairamai. bila solat hajat ramairamai. bila keluar dewan bila habis paper. so, ape pun keputusan yg keluar nanti bersyukurlah. SPM itu sbgai pembuka lembaran yang baru dalam buku yg baru. SPM bukan lah penamat kerana masih banyak lagi yang perlu dipelajari. jadi sedikit nasihat dan tips sebelum ambil result , utk prkongsian.

*pagi2 tu banyakkan selawat dan baca ayat kursi.
*kalau pergi sendiri pastikan salam ibu ayah minta restu dan dipermudahkan segala urusan.
*sebelum diumumkan keputusan, lapangkan dada dan terima dengan hati yang terbuka.
*selepas diumumkan, tak kisah la apaapa pun result yg dapat, ucaplah 'Alhamdulillah' dahulu.
*senyum dan sujud syukur.
*sewaktu pulang, syukur, syukur, syukur.

Straight A+'s
buat AWANNANO94 di SAMTKKB : semoga berjaya. terus majukan SAMTKKB dengan beat keputusan sebelumsebelum nih. dan kepada Siti Nuratiqah Ismail , "saya tahu awak boleh".

buat BATCH56 di KISAS : saya tahu batch 56 boleh buat. semoga KISAS mampu cemerlang dengan gemilangnya. "Batch 56 , Batch SPM terbaik nombor 1 di Malaysia". mudah-mudahan. aminn~




Allahumma rabbi yassir lahum wala tu'assir lahum..

Friday, March 16, 2012

making friends, awesome!

Melayu : BERKAWAN BIAR BERIBU, BERKASIH BIAR SATU.
English : A hug is worth a thousand words. A friend is worth more.


ramai kawan banyak perkongsian. ramai kawan banyak ilmu yang dpat. ramai kawan banyak cerita yg didengar.so, making friends is the best way for you to teach yourself to be grateful with what you have now. 


friends do give you supports. 
friends do give you their cute and long ears for you to listen all your stories. 
friends do give you advises for you to improve yourself.
 friends do lend their hands to help you as much as they can. 
friends make your day enjoy-full and full of meaning.
friends do pray for your happy life.
friends do show you the right way.
friends make your silly mood becomes rocky mood.
friends might be good or best but both are not important.
because the most important is the 




 

 



Thanks to all my friends, <3 uhibbukum fillah

Thursday, March 15, 2012

for you and for me

whenever you feel sad,


be strong,


because Allah always with you,


and also believe that everything comes with 'hikmah'


In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful,
"Verily, along with every hardship is relief.
Verily, along with every hardship is relief."
 (Surah Insyirah 5-6)

Hakikat Bahagia

Bahagia itu dari dalam diri 

Kesannya zahir rupanya maknawi 

Terpendam bagai permata di dasar hati 
Bahagia itu ada pada hati 
Bertakhta di kerajaan diri 

Terbenam bagai mutiara di lautan nurani 
Bahagia itu ada di jiwa 

Mahkota di singgahsana rasa 

Bahagia itu adalah suatu ketenangan 
Bila susah tiada gelisah 

Bila miskin syukur pada Tuhan 

Bila sakit tiada resah di jiwa 

Bukankah Tuhan telah berfirman 
Ketahuilah dengan mengingati Allah 
Jiwa kan menjadi tenang 

Kebahagiaan itu suatu kesyukuran 

Bila kaya jadi insan pemurah 

Bila berkuasa amanah 

Bila berjaya tidak alpa 
Bila sihat tidak lupakan Tuhan 

Hakikatnya bahagia itu 

Adalah ketenangan 

Bila hati mengingati Tuhan 
Semua insan kan mengerti 

Maksud terseni Ilahi 
Itulah zikir yang hakiki 
p/s ; by  UNIC

gula-gula's

bismillahirrahmanirrahim..
assalamualaikum.


xtahu kenapa aku ada kekuatan nak cakap pasal benda nih. aku ni bukannya banyak sangat ilmu, tapi ada la sikitsikit yang bole nak sampaikan. aku nak cakap sikit pasal 'munakahat', atau dlm erti kata lain ca ya nun ta alif. pndaipndailah fahamkan ea. mngkin org cakap umur macam kami nih, xsesuai untuk bncangkan psal nih. tp, kami ni remaja la weyh. perasaan tu mesti ada. sbab tu dari skrg dah kena belajar untuk mnjaga. belajar untuk merancang. thanks la kepada Aina Zuhaira *bukan nama sebenar, ye dye la yg buat aku tibatiba nak story psal bnda nih. sebelum masuk pasal story budak tuh, ak nak cerita benda lain jap. loving is not a stupid thing because Allah give us that feeling for loving Him and the rest person around us. so, jgn sempitkan fikiran bila cakap pasal bnda nih. sbagai hamba, wajiblah kita menyayangi dan mencintai Allah dahulu, lebih dari segalanya. next, tentulah rasul kita. not forget our lovely parents. then, barulah mereka mereka yg selayaknya. 


so, ape lagi. let's begin with the story. hehe. mcam nih, si Aina  Zuhaira  ni cerita kat aku pasal abang dye. wktu abg dye form 5 dulu, abg dye ad lah minat dkat seorg prempuan nih. katanye dorg lainlain sekolah. akak tu buat tak layan je dgn abg dye. smpai lah satu hari abang dye ni tekad xnak contact akak tuh. siap berazam xnak cintan cintun nih. kiranye nak setia lah ni. dalam erti kata lain, nak fokus untuk SPM. mulamula bila si Aina  Zuhaira . cakap part nih, mmg aku nak gelak. sebab mana lah bole percaye sangat cakap kaum adam nih. tapi aku tabik sikit lah. sbb abg dye nih bukannye sekolah agama. cara si Aina  Zuhaira  cakap ni, abg dye macam nak berubah. nak jadi baik. jaga waktu solat dan sbgainye. wahh. sejuk je dengar. tapi, harapnya apa yg abg dye buat tuh bukn sbab akak tuh. tp, btulbtul kerana Allah. sbab dalam hadith 40 yg pertma adlah pasal niat. klau niat tu betul, insyaAllah kita akan dapat. klau x, sia-sia je. ok. back to the story. so, ak terus tnye Aina  Zuhaira  ni. ape jadi lpas tuh? dye pun ckap lah yg abg dye mmg btul2 xcntact akak tuh. smpai hbis dapat result SPM, abg die excellent. dpt 9A1.*wktu tuh xde + lg  abg dye dpt tajaan g Warwick University kat United Kingdom. wahh! hebat kan? ak lg la excited dgr ap yg trjadi. bile abg dye balik malaysia, abg dye kerja dgn org dulu. Aina  Zuhaira  cakap abg dye mmg sgt pemurah. belanja mak ayah, konon macam nak balas jasa parents dulu lah. lpas 2 - 3 tahun, abg dye try kumpul duit bukak company sndiri. dan sekarang abang dye dah pun berjaya. mngkin company tu xbrape famous, tp, abg dye still berjaye ad company sndiri. ak pun tnye la kat Aina  Zuhaira  part yg ak xsabar nak tahu, iaitu apa yg terjadi dgn akak yg abg dye prnah minat tuh? Aina  Zuhaira  cakap sekarang dorang dah bertunang. dan bulan depan kahwin. sweet kan? *kelipkelip mata dorg contact balik tahun lepas. abg dye terus hntar rombongan lepas tuh. lepas dah buat istikharah smua. mmg sah mereka berdua mmg ada jodoh.. harapnya kekal sampai syurga, aminn~


Actually kt sini nak ambik je pengajaran drpada story tuh. nak seru lah. wahai kaum adam dan hawa, xsalah kita nak mencari jodoh. takkan nak mengharapkan tanpa berusaha. tapi, ada jalan yang betul untuk capai sesuatu tuh. ambik contoh abg si Aina  Zuhaira  ni. xnormal la klau seseorang tu xde perasaan suka atau sayang dkat makhluk yg xsejantina. kan? tapi, abg dia ambik tindakan bijak untuk usaha mencapai apa yang dia nak tu. he stops thinking bout that girl and focus for his study and his responsibility as a son and brother. see. lepas dah balas jasa mak ayah sikit sikit sbab mmg xterbalas jasa diorg. so, baru dye fikir balik ape yg dye dah stop fikir 1 mse dulu. hmm. baru lah best. dalam pada nak fikir soal jodoh ni, baik fikir dulu tggungjawab kita yang tertangguh tu. mak ayah yg utama. especially utk kaum adam lah. sbab mak itu tggungjawab mereka walaupun dah berkahwin. dan untuk kaum hawa, janganlah frust sangat bila tibatiba si adam mendiamkan diri dan ingin melupakanmu tetapi bersyukurlah kerana dia mungkin telah menyedari tanggungjawabnya yang lebih penting berbanding kamu. jika si adam itu benar benar inginkanmu, maka berdoalah agar Allah mendekatkan jodohmu. you should be proud of him sbab klau betul dye lupakan kamu untuk tunaikan tggungjawabnya kepada ibu bapa, keluarga dan yg pling penting tggunjawab sbgai hamba, bersyukurlah kerana mungkin suatu masa nanti anak lelakimu akan menjadi seperti itu juga. bangga kalau seorang ibu melahirkan anakanak sebegitu. 


and lastly, ni cerita dari aku. hmm. tadi g carfour wangsa maju, by the time tngah usha kasut kt kedai kasut nih, tibe terpandang......


bukan gambar sebenar, harap maklum!
sepasang suami isteri pegang tangan macam gambar di atas nih. yang suami pakai kopiah. yang si isteri berjubah , bertudung dan berpurdah. ada dua orang anak kt tepi dorg dan isteri dye tgh pregnant. wahh. dah ada anak pun masih bole sweet. hmm. tulah indahnya ISLAM. 


so, sampai sini je lah bebelan aku. harap apa yang baik, jadikan amalan dan apa yang salah, tegur aku dulu, then baru jadikan iktibar. hehe.



Sunday, March 11, 2012

LEADERs

assalamualaikumwarahmatullah

"to be a good leader, you must be a good listener.."

...who agree with this statement, raise up your hand?? 'Saye, Saye setuju' memang sangat betul, untuk menjadi pemimpin yang baik, perlu menjadi pendengar yang baik terlebih dahulu. xpayah pergi jauhjauh. jadi pendengar yang baik kepada hati sendiri dahulu. maksud? maksudnye, kalau bole dengar ape yg hati merintih, menegah, mengharap, insyaAllah berjaya mnjadi pemimpin kepada hati sendiri. orang yang xmampu mendengar kepada hatinya akan mudah goyah dan tidak tetap pendirian. next pergi yg dekat sikit. kaf alif wau nun. what the..? KAWAN lah. ye, jadi pendengar kepada kawan. dengar cerita sedih, cerita gembira, cerita yang xberapa kelakar dan semua jenis cerita lah. xkisahlah, dah berulang kali dengar or, mmg xminat nk dengar, DENGAR jugak. sebab satu mase nnti kita akan mgharap sangat kawan mndengar semua cerita kita. mungkin bukan sekarang. SUATU MASA NANTI. siapa tahu. mana tahu dengan mendengar cerita kawan tuh, kita akan lebih semangat untuk memimpin. yang baik dr cerita diorg ambik dan yg xbaik jadikan pengajaran. so, bagi semua kawankawan, janganlah malu nak meluahkan cerita dan masalah korg kat pemimpinpemimpin nih. kami sedia mendengar. and nasihat kepada sorg kawan aku nih, "jangan la secret masalah kau dari aku. aku xpernah rase masalah kau tu akan membebankan kerjakerja aku. aku lagi rase bertuah adelah, sebab ak menjadi insan yang terpilih untuk dengar masalah kau. tapi, klau kau xnak cerita, it's okay. ak redha" ak harap kau bace statement aku nih. come on lah. kadangkadang ak tension pikir masalah aku, sekali sekala dengar masalah orang dpat releasekan masalah aku. sbb mse tu aku akan tahu ade org yg lg susah dr aku. oke. apeape pun, uhibbuki fillah <3. 

sterusnya, pendengar kepada anak buah in other words rakan sepimpin.*pelikk je bunyinye. klau berada di atas, xsemestinya semua keputusan n pendapat kite betul. kena dengar pendapat orang lain. n baru buat keputusan. baru semua puas hati. tp, sbagai leader , kite kena bijak buat keputusan yang terbaik yg kurang risiko. itupun dengan bantuan rakan seperjuangan.ambil hati semua anak anak buah. tahu masalah dorg, ambik berat pasal dorg, baru bole wujud semangat 'teamwork' tuh! hah. lastly, jadilah pendengar yang baik kepada rakyat, pimpinan, orang lain. ape yang mereka xpuas hati, ape yg mereka nak cadangkan, apa yg mereka nak betulkan, semua kena dengar. mungkin ade antara mereka yang tidak berjawatan mempunyai idea yang lebih bernas. xmustahil kan? bagi peluang mereka bersuara. dan bagi yang memberontak, cuba dekat dengan dorg. jgn down kan lagi. sebab "a leader must be inspired to the followers". kena ada strategi untuk pujuk dan buat dorg terima dengan sesuatu tu. dan selalulah menggunakan cara yang anda mahu apabila anda berada di tempatnya. oke.

ntah kenapa tibatiba nak cakap pasal benda nih. mungkin dapat releasekan 1 drpada masalah yang ada. hmm. one more, aku bukan manusia yang sempurna yang xpernah lakukan kesilapan. so, do accept me with who I am.

Leadership Outreach with Dato' Dr Ardi bin Hj Awang


Cik Sarah ,