Ya Allah, tiada sesiapa yang dapat mmberi kebahagiaan selain Engkau dan tiada sesiapa yang dapat menghilangkan kesedihan melainkan Engkau.. Sesungguhnya wanita ialah perhiasan dunia. Dan secantik-cantik perhiasan ialah WANITA SOLEHAH. Semulia-mulia kamu disisi Allah ialah mereka yang BERTAQWA.. Sesungguhnya Allah sentiasa bersama dengan orang yang bersabar.. Kasih Sayang Allah mendahului kemurkaannya.. senyum itu sedekah. mungkin apa yg kita anggap buruk itu, adalah baik bagi kita. dan mungkin ap yg kita anggap baik itu, adalah buruk bagi kita.

hope to be like this ,

forewords

Bercerita tak semestinya suka dan duka. Pengalaman tak semestinya manis dan pahit. Saling berkongsi tiada salahnya apatah lagi untuk menasihati..





Wednesday, December 12, 2012

sajesaje ,

Mungkin bole share di sini, 

KISAS :)

rumah :
Omar, 1KISAS *semua rumah, kodd :)

redha x dgn wne tu? : 
alhamdulillah. cume, 1st day xbole accept sebab, sebab PINK :'(

1st impression psl kisas:
mcm mne ea sekolah ni? mesti rules lg longgar dr skola lme.*hakikatnya.. 

berapa ramai kawan :
terlalu undefined, woot~ woot~

benda paling suka : 
everything about KISAS. makan dalam dorm. pergi kelas sorgsorg. duduk dalam kelas termenung. :)

5 simple word psl kisas:
 ohsem. menangis. gembira. kawan. redha.

kawan 1st:
Nurul Fatihah Mohd Fauzi *before msuk KISAS dh knal dkt FB, lastlast 1 dorm :D

tempat yg disukai : 
bilik study, E35, E14, E13B, 510, Musolla, Bilik RESTU, Dewan Makan

kenangn manis : 
Hanya ALLAH yang Maha Mengetahui :)

kenangan pht :
saat terjatuh tiada yang menyambut :(

kelas : 
5 Ibnu MALIK (:510:) 

3words psl kelas: 
serius. ohsem. hmmmm.


p/s : masam manis, suka duka, nangis tawa, bahgia derita, semua itu anugerah dari yang Maha Mendengar mimpi-mimpi kita.

Saturday, September 15, 2012

learning through the life...


bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum dan selamat malam pagi memandangkan sekarang pun dah msuk pkul 12 malam.

InsyaAllah, ni antara post2 terakhir before aku menduduki SPM pada 5 November yg akan datang. pejam celik, pejam celik dah hampir 2 tahun dekat Bumi Waqafan itu. GEMBIRA, SEDIH, TERUJA, BAHAGIA, DUKA, TAWA, NANGIS semua ada. Allah je yg tahu perasaan aku berada di situ, sebab semua tuh xdapat ditulis atau diungkap dengan katakata. malam ni xnak lah touching2, tapi xslah kalau nak touching jugak. sepanjang berada di situ, aku belajar terlalu BANYAK benda yang ak xpernah terasa pun nak belajar. bukan setakat belajar ilmu dalam bukubuku je, aku belajar ilmu tentang kehidupan. susah payah, terjatuh, tersungkur, x semestinya aku sentiasa mengharap ada orang yang akan membantu seperti dahulu, kadang kala kena belajar untuk merangkak dan bangun seterusnya berjalan dengan sendirinya. hanya bersumberkan kekuatan dan pertolongan Dia. Alhamdulillah, perjalanan itu masih mampu diteruskan walaupun melalui tol-tol dan hentian-hentian yang menduga. adush , mengayat pulak. not mean that kawan2 sekeliling tidak berguna, tp instead of kawan, pertolongan itu xkan dtg kalau Allah xizinkan. dan igtlah, setiap kali kawan yg hdir untuk menolong kita tuh, dye itu dtg dengan keizinan Allah. so, bila kawan tolong, jgn hanya ucap terima kasih dan sayang kepada dia seorang  je, tapi ucap juga terima kasih pada Allah. yeah. mustahil lah kalau ak ckap ak xnak rasa jadi dewasa, jadi budak U. mesti lah nak, dan kadangkadang memang dah tak sabar sangat untuk keluar. tapi.... bila fikir-fikir balik, mampukah untuk aku jejakkan kaki kat luar tuh, tanpa apa yg ak rasa di sekolah. takut sangat. baru pergi program kat luar sekolah pun dah rase macam ape tah, ni nak kena berhadapan dengan semua tu sorg2. mohon perlindunganMu , ya Allah. tibatiba je terdetik yang pelajar Muslimin tu baik la jugak kalau nak di'compare'kan dengan lelaki lain kt luar tuh. langsung xde rse hormat kt kami yang muslimat ini.. okeh. stop2. dah keluar topik dah. hmmm.. selepas 1 peristiwa, aku pelajari banyak benda. kita xberhak nak sayang kawan sesayang sayangnya sebab nanti kita yang $%^&*#. Allah bagi kasih sayang kt kita banyak, so, kita kena adil untuk sayang kawan2 sama rata, mungkin ada yang terlebih sedikit, tp jangan sampai melampau sbab nanti diri sendiri makan hati. semua jadi xkena. lalala~ i had experienced it and it's so hurt. semuabenda jadi xkena. so, adil untuk semua kawan. tegur semua kawan dan sayang semua kawan.

for the second things, mcm biasa. sebagai pemimpin, aku memang xlayak nak pegangnya. kerana aku tidak mampu untuk mengubah apa-apa. memang xguna pun. kalau ad pun macam melukut di tepi gantang. orang xpandang. kt mana silap, mungkin semua silap tu salah dari aku. sbab terima dari awal walaupun tahu risikonya.. berdiri kat depan pun dah takut, ape lagi nak marah2, tegur life2.. ish, aku memang xguna. malu bila org lain yg tiada apa2 yg menegur. dan lebih malu bila org ramai lebih mendengar cakap dia. wktu tuh rse nak lari jauhjauh je, xpun nak jadi halimunan sekejap. malu. kenapa orang lain mereka bole dengar??, kenapa orang lain mereka bole ikut.?? jawapannya, aku xpandai memimpin. patut lah, mula2 ramai orang xboleh terima, sebab ak memang xpandai memimpin.kadangkadang support tu ada, tp susah nak rasa dan susah nak nampak. tapi, 1 je. setiap kali terdetik kat hati yg xde org pun support, lpas tuh mesti Allah akan hantar seseorang untuk dtg kt aku. mgkin Allah nk tnjuk yg ak ni ssah nk bersyukur. it's okay walau sorg dua. as long ak tahu ada org di belakang aku. org yg ak xsgka, org yg ak xprnh harapkan, org yg ak xrpat. ya Allah, terima kasih kerana mnunjukkan aku yang aku ni salah. aku salah kerana menganggap mereka yang rapat saja yg akn sokong aku.. one more, kerja ni xsenang. cikgu2 xkenal siapa aku dan banyak benda aku xtahu kerana cikgu xknal aku. so, bila ditanya macam2, mintak maaflah. aku xmampu nak jawab sebab ak xbertggungjwb utk thu ssuatu bnda tuh. maaflah. kan ak dah cakap aku xseperti pemimpin yg lain atau pemimpin yg dhulu. mereka jauh lebih hebat. itu, aku mengaku. KR, BADAR dan KP lain, termasuk juga PERKISAS, PRS dan naqibat, ya, mereka jauh lebih hebat. berpengaruh dan mampu sumbangkan ssuatu. dan selama ini ak fikir, ak kena tunaikan semua benda ni sebab ak tkut azab Allah nnti. mgkin org xnmpk dan org xrse ap yg ak rse dan mereka cuma nmpak org lain yg lebih sibuk, lebih penat, lebih banyak masalah. it's okay. itu pndgn org. suka hati mereka kan? apa-apa pun, semua ni dah nak habis. dah alang-alang tuh, teruskan je lah. xkan nak BOSAN pulak kan, hmmm.okeh. rsenye xperlu nak confess smua bnda kat sini. ad yg perlu dirahsiakan utk menjaga hati semua pihak. apa2 pun minta maaf sangat2 andai kata org yg berada di bwh pimpinan aku rse ak xmnyumbang apa2. mintak maaf. fullSTOP.

dan last things, aku nak semua kawankawan aku tahu yang aku xpernah nak berjaya sorang2. tolong berhenti anggap ak sombong, kedekut ilmu, atau yg sewaktu dgnnya. kalau sekolah lame dulu, ad la rse mcm tuh. tp, kt Bumi Waqafan tuh ak xrse mcm tuh. ak nk smua org berjaya. mungkin pahit bila org lain lebih berjaya dr kita, tp, ak nk smua berjaya, oke. nak tnye, datang lah. kalau malu, buat surat ke, insyaAllah aku dtg kt korg. ape yg aku mmpu ajar, ak ajar. tp, jgn lah smpai ckp ak bukan2. aku xthu pun kadang2 aku tnye org. aku pun manusia. xperfect . banyak kekurangan. mse ajar tu, kalau bole nak bg faham smpai faham betul2. kalau bole ambik dr otak ni, ambil lah. mintak maaf jugak bila ak tersalah atau xpandai dalam mmberi ilmu. serius, siapa nak berjaya sorg2 kan? kadang2 rse kecewa pun ada bila org yg ak ajar dapat lebih dr aku, atau boleh jawab ap yg ak xbole jwb. tp, tu semua sbb usaha dia. mgkin ak ad ilmu, tp xckup usaha.so, kena terima. untuk keputusan yang terbaik, semua kena sumbangkan yang terbaik. xsemestinya terletak pada yg ELIT untuk dpatkan 11A+ atau xsemestinya terletak pada ANAK EMAS untuk sifarkan gagal. tp, semua kena sumbangkan apa yang dia mmpu sumbangkan. baru semua bole jadi kenyataan. insyaAllah.. kita semua dah besar untuk tahu ap yang baik dan apa yang buruk. jap2. rasa bersyukurlah bila nampak kawan2 yang rajin study atau kawan yg tiba2 keputusan dia gempak dan bersyukurlah kalau terdetik "tengoklah dia. dah mkin hard lah skrg. stiap hari prep kt skolah. setiap hari jumpa cikgu. setiap hati xtidur kat kelas." bersyukur. sebab Allah bagi kita nampak apa yg ptut kita buat. Allah bg kita lihat semua tu, sebab Allah nk kita usaha yg lagi baik. jadi, jgn hanya di bibir sahaja kata2 tu. kuatkan semangat dan teruskan perjuangan. BATCH 57 hebadd , kita bole gemparkan Malaysia dan bole julang nama Kolej ISLAM Sultan Alam Shah. jap2. untuk mereka yang berada di SAMT KKB juga. ak xlupakan korg, dan teruskan usaha BLOOD 95 utk pecahkan rekod utk SPM setelah korg pecahan rekod sekolah untuk PMR dan SMA.. hanya mampu ucap dari jauh, 'Aku rindu dan sayang korangg semua'. insyaAllah.



 






















buddy <3




p/s :" hanya mengharap orang mengenali aku melalui sikap dan kelakuanku yang baik serta kecemerlangan akademik aku. bukan kerana pangkat atau jawatan yang aku pikul."

I Love You So

Superb lah. Serius, lagu ni yg jadi penenang waktu petang2 dkt asrama. its lyrics so meaningful.

Maher Zain - I Love You So
I pray to God
My heart, soul, and body
Every single day of my life
With every breath I solemnly promise
To try to live my life for you
O Allah, You did revive my soul
And shone Your light into my heart
So pleasing You is now my only goal
Oh I love You so
I love You so (I love You so)
[Chorus:]
Now I know how it’s like
To have a precious love in my life
Now I know how it feels
To finally be at peace inside
I wish that everybody knew
How amazing it feels to love You
I wish that everyone could see
How Your love has set me free
Set me free and made me strong
O Allah, I’m forever grateful to You
Whatever I say could never be enough
You gave me strength to overcome my uncertainties
And stand firm against all the odds
You are the one who did revive my soul
You shone Your light into my heart
So pleasing You is now my only goal
Oh I love You so
I love You so (I love You so)
[Chorus]
My love, my life, my days, my nights, my wealth, my prayers – all for You [x2]
And I swear that I will never put anyone or anything before You
My love, my life, my days, my nights, my wealth, my prayers – all for You
[Chorus]

Tuesday, June 5, 2012

nerd

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum,

thanks god for giving me another chance to write this post. next, selawat upon Prophet Muhammad cause his sacrifice and his determination, now, I am Siti Sarah. not Selena Gomez, not Kelly Clarkson. Alhamdulillah.InsyaAllah, hari ini ak nak bercerita sedikit ttg perkataan 'nerd'. kadangkadang org pggil nerd ni sbgai skema. means, seseorg yg kolot. yg teliti semua benda. yang ikut peraturan sgt. sng citer mmg baik lah. alah, mcm org ckp, pijak semut pun xmati. apa kaitan nerd ni dgn ak? 

okay. my first thought bout nerd is?

ouh no.nerd gle bdk tuh. ntah papentah. skema sgt la. *sambil gelakgelak.

antara apa yg saya bole ckp org tu nerd mcm turun makan awal kt DM, bawak beg sekolah besarbesar, tudung labuh gile, pakai kasut yg stripe tuh, pkai serkup putih, dalam baldi bysangat barang*kire macam xde bakul kecik tuh. banyak lagi lah. bg aku, klau dok asrama tuh, budakbudak skema dan nerd nih mcm asyik kena bahan je. semua org berebut nk jd otai. nk potong tudung, nak kasut yg high cut, nak serkup hitam, beg xboleh isi penuhpenuh nnti beg kembung, and so on. tp, TU DULU LAH! SEKARANG DAH LAIN. saya dah ada prinsip baru. being nerd can change your life. grrr. but dont too nerd. hee~ :p

baru ak sedar yg skema tu boleh bawa kejayaan. igt lg ustazah skolah lme prnh ckp "cuba awk tgok, pelajar2 yang dapat 9A tuh, mereka berjaya sebab mereka tu skema. ikut peraturan. awak2 yg 8A tuh, kurg skema sikit lah kot." serus, wktu tu ak dduk dgn mmber SD. ktorg gelak2 sebab dlm mmber ak n nani je yg dpt straight.diorg ckp mmg btul lah bdak2 9A tuh skema. tp, aku........... stop gelak, okeh. sejak dr tuh baru thu. actually,being a nerd person can make ur life more discipline and systematic. bkn nak mnunjuk atau apa. contoh yg diberi tu lah yg telah bukak mata aku untuk pandang positif trhdp org yg nerd nih.

Okeh. Sekarang aku sedar. Bila dah agak matang nih baru la sedar. Yg sbnrnye, dalam Islam pun mnggalakkan kita skema. Mksdnye ikut segala peraturan yang telah Allah tetapkan. Seorang muslim perlu nerd sbb dia perlu ikut peraturan. Dia perlu teliti dlm sesuatu perkara yang dilakukannya. Contohnya, dalam bab aurat, kte kena ikut skema yg telahh ditetapkan. Tang mana kena ttup, tang mana bole bukak. See, Islam itu syumul. Kalau dulu malu nak pakai tudung labuhlabuh. Takt org ejek nerd. Tp, skrg tdung labuh tu lah yg buatkan kita kaum hawa ni rasa lebih selamat. Kan2? And 1 lg kes adalah berkaitan IC ak. Mcm nih, mggu lepas, ak g bank nk buat kad bank. Akk yg kt kaunter tu pun mntk la IC ak sbb dye nk detect ap ntah. Skali akk tu ckp, IC adik xbole baca la. Dah byk kali try. So, trpksa renew IC. Hah, kn dh jd msaalah. Mama ckp, knp xpkai sarung plstik yg utk IC tuh. Dn, ak diam. Bru trigt dulu, ak rse pkai sarung IC tu mcm nerd. N pkai purse yg byk tmpt kad2 tu nerd. So, ak xpkai pun sarung IC n pkai purse yg zip2, yg nmok mcm lbih moden sikit. At last, ap yg jd. Ak jugak yg dpt susah. Now, br ak fham knp pnting sarung utk IC tuh. Ia utk elakkan cip kt IC tu trcalar. Tu yg smpai jd xbole detect tuh. Haha. Kan dh kena.mso, now. Stop thinking nerd is #%&§$@. Cause one day, u akn tgok apakan pntingnye nerd itu. Jadi, dh jelas yg Islam pun suruh kte jd mukmin dan muslim yg nerd dan profesional. So, kita lah yg kena jadi tuh. (;

# selit sikit dekat kawankawan yg pergi Sabah tu. Pergi elok2 ye. Jgn lupa saya di sini. Ole ole msti kena ada. Jaga dirielok2 kt sne. Utk my adik2 SD, kak long rindu sgt dgn korgg. Sayang korg kerana Allah. InsyaAllah, ada rzeki saya dtg SAMT KKB yg dirindui itu. Ingat, walaupun kite xboleh mcm dulu, xboleh makan ramai2, xbole solat jemaah 1 saf, xbole study ramai2, xbole tidur ramai2, xbole nk gurau dan merajuk, xbole nak ada org yg pjuk macam dulu, kita tetap SAHABAT, malah macam ADIK BERADIK dah pun. Jadi, doakan SITI SARAH, merangkap Kak Long korg ni, kuat dan tabah walaupun sorang2. Korg xpayah risaumsbb korg msih ad SD kt sisi. Korg bole selalu jumpa Adiez. Bdak Bt 38 pun ada 4 org SD lg. Korg msti bole punyaa. So, belajar rajin rajin. Igt ap yg ak dh prnah bebel kt korg dulu. Jgn malas2 jgn asyik gaduh2, nnti ak ssah hati. Kita berjaya sama2, lpas tu baru bole truskan angan2 kita dulu tuh. Hehe. Uhibbukunna fillah. <3

Monday, June 4, 2012

Quotes for today

When we first talked to each other
I knew we would always be friends.
Our friendship has kept on growing
And I'll be here for you to the end.

You listen when I have a problem
And help dry the tears from my face.
You take away my sorrow
And put happiness in its place.

We can't forget the fun we've had
Laughing 'til our faces turn blue.
Talking of things only we find funny
People think we're insane-If they only knew!

I guess this is my way of saying thanks
For catching me when I fall.
Thanks once again for being such a good friend
And being here with me through it all.

by : Rachel Ellis

Friday, June 1, 2012

Waking up from the dream.

In The Name of Allah The Most Gracious Most Merciful.
Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh..

The first thing I need to do is thank God. Alhamdulillah. I'm finally woke up from my dreams or the right term is 'sadness'. For sure, I knows that Allah always and always without any sick , He loves me. He knocked my heart to make sure that I'll be myself, Siti Sarah bt Noor Alshurdin. The girl who always happy, cheer up people around her, always gives her superb smile (: , who always courage to face all her problems and circumstances and who always there for her FRIENDS. Again, thanks Allah for everything. Now I'm become stronger + happier + better than before, In Sha Allah. So, for the last 5 months as a STUDENT of the secondary school I have to move up and become the SUPERB SARAH. lalala~

First, saya kena kenal diri saya dulu. atau lebih tepat, kena sedar diri ini siapa. siapa saya untuk jadi yang paling sempurna?? siapa saya untuk tiada kelemahan?? siapa saya untuk tidak diuji? siapa saya untuk sentiasa gembira?? siapa saya untuk mendapat Sahabat yang Sempurna?? siapa saya untuk semua orang fahami saya?? enough enough la persoalan tuh. klau ikutkan mmg smpai ke bawah ni je utk semua persoalan tu. semua jawapan tu ada elok, kemas tersemat dalam hati saya yang kecil ini. cukuplah sekadar saya seorang yang tahu. tak terlupa yang di Atas sana tu. Dia lebih mengetahui apa yang saya tidak tahu. 

Habis tu, nak kena delete ke x, post-post yang pasal ke'down'an saya tuh ?

tak perlu kot. sbb tu semua memang betul-betul berlaku. tak guna nak delete, sebab ianya memang takkan bole padam dari hidup saya. biarlah semua tu menjadi satu pendorong untuk saya sedarkan diri ini, untuk saya  lebih kuat dan mungkin untuk bahan senyuman saya apabila membacanya semula ketika usia sudah bertambah.*

Second, saya nak mintak maaf dari lubuk hati yang sememangnya dalam ini kepada sesiapa sahaja yang pernah terguris atau terasa dengan setiap kata-kata, tulisan atau reaksi muka dan apa-apa yang kalian rasa tidak menyenangkan. mintak maaf sangat. walaupun kadang-kadang saya rasa berat untuk memaafkan seseorang, kini barulah saya tahu apa harapan orang yang memohon maaf tuh. Again, I'm sorry. 

Third, masa untuk saya lakukan satu TRANSFORMASI yang In Sha Allah lebih sedap dan enak bunyinya jika ditukar dengan HIJRAH. tak begitu? oke. dari malas kepada rajin. dari rapuh kepada teguh. dari lemah kepada kuat, malah lebih kuat. dari cengeng kepada selamba. dari pentingkan diri kepada memahami. dari merajuk kepada mendengar. dari suka buat org sedih kepada suka buat orang gembira. dari suka menunjuk masalah, ke'busy'an dan tekanan kepada lebih menyimpan dan berahsia. dari selalu gelakkuatkuat kepada senyum. dari hanya mengharapkan sokongan kepada memberi peluang dan sokongan. dari mudah cemburu kepada mudah berlapang dada. see, byk x? mungkin xtermampu atau xterbuat semua tuh. at least saya dah tahu apa aim saya. saya akan cuba ke arah itu meskipun kaki terpaksa melangka sorang sorang, meskipun airmata tidak berhenti mengalir, meskipun saya hampir atau telah terjatuh.

Fourth, harapan saya agar orang di luar sana mudah untuk menerima saya biarpun saya tidak sempurna, biarpun saya bersalah, biarpun saya menjengkelkan, biarpun saya lemah, biarpun saya tidak cantik**, biarpun saya tidak arif dalam bersahabat, biarpun saya kadangkadang atau selalu menyusahkan. Tidak menyokong pun tidak mengapa, tidak sudi mendengar pun todak mengapa, tidak mahu menjadi tempat untuk saya menangis pun tidak mengapa, hanya yang saya minta, terima saya, seadanya.


Fifth, terima kasih buat yg menyokong, buat yang sudi mendengar, buat yang sudi membaca, buat yang ada bila saya memerlukan, buat yang sudi meminjamkan telinga. walaupun ada yg dr kalangan baru berkenalan, yang tidak pernah berjumpa,yang lebih muda atau tua, yang dah lama tidak berjumpa, atau mungkin yang telah lama mengenali budak nakal ini. Terima kasih Amalia Nabila, Afifah Daim, Hidayah Fadzil ,kawan lama dan semuanya. tak sangka kadang kadang ukhuwah yang masih muda atau mentah itu lebih mahal dan berharga dari yang telah bertahun, berbulan dibina. terharu** walaupun kalian ada yg baru sekali dua dan ada yang tidak pernah berjumpa, kita tetap support sesama sendiri. sungguh, saya mengharapkan semua tu di sini. <3


mungkin sedikit panjang entry kali ini, tapi apa yang saya nak tulis kadang kadang tak tertulis di papan kekunci ini. ada yang saya pendamkan di hati. ada yang saya rahsiakan. berjanjilah, kalian akan menegur dan memegang tangan saya di saat saya hampir-hampir jatuh. jika apa yang saya katakan dan tuliskan tak seperti apa yang kalian nampak, ketika itulah gunanya seorang sahabat, maaf! bukan sahabat sebenarnya, tapi sebagai seorang muslim untuk mengingatkan saya. sesungguhnya yang berkata-kata ini lebih diuji.


kawan yang saya jumpa sekali sahaja <3

Wednesday, May 30, 2012

Kenapa?

Kenapa?
Kenapa?
Kenapa?
......................
mulut sangat mudah mengungkap kata-kata, hakikatnya....

mungkin saya belum cukup baik.
maaf!
MEMANG saya belum cukup baik.

Sila Isi Nama Untuk Menjadi Sahabat Saya,,

Friday, May 25, 2012

a reminder,



mogamoga kita tergolong dari golongan ini.. amin~

redha

running away from the problems.... :'(
"Hidup ini indah bagi siapa yang tahu menghargainya"

Assalamualaikum,
betul ke kalau kita rasa kita ni jahat, maknanye, Allah memang nak sedarkan kita? sejak kebelakangan ni, ak selalu rase yang ak ni jahat sgt. jahat dgn diri sendiri, dengan orang lain. bila difikirkan, memang ak sgt jahat. ak xjaga perasaan mereka, ak cakap sedap mulut je, ak pentingkan diri. thats why ak jd mcm nih, xteguh, mudah rapuh, tiada yg btul2 support. kdg2 fikir mcm mne atau bile lah bnde ni nk hilang. bile dh tgh buntu sgt, rase nk lari jauh2 dr situ. lucutkan apaapa jawatan atau beban yg ad kat bahu ni. betul, kadang-kadang memang xdinafikn, selalu sedih bila tengok orang lain bahagia walaupun hakikatnya mereka juga ada masalah. sedih sebab mereka ada yg menyokong sesama sendiri. sedih bila rasanya orang xpernah nak faham. masalah kt dalam ni, jgn ckap lah. mmg banyak sgt. xtahu la knp hati ni mcm nih. mesti ad yg trkurg. tu lah yg smpai effect semua bnda. haihh. apsal jd mcm nih?? serius, dh lme sbnrnye nk ngis. tp xlepas2. kt rumah ni lah nk lepaskan smuanya. take a time, muhasabbah blik diri. betulkan apa yg trkurg.

benda yang berlaku xsemudah yang disangka. hanya berkata tidak mencukupi. jadi, kau kena kuat sarah! be strong as the 'cheesedale'! *pujuk dan support diri sendiri. kadangkadang benda yang berlaku kita xpernah mintak dan xpernah jangka pun. namun yang di Atas sana lebih mengetahui. aku pun nak jadi seperti mereka. ada tempat utk meluah, utk diingatkan, utk di'support'. tp, ak rse rmai yg lupa bahawa yg di Atas tuh sudah ckup sempurna utk jadi pendengar yg setia, utk mnjadi pengingat di kala terlalai, mnjadi pemberi jawapan dn ptunjuk yg terbaik. di sana ak belajar banyak sgt benda. belajar pujuk hati sendiri, di saat hati perlukan pujukan itu. xseperti di sekolah lama, ada org yg sudi melayan hati itu. mmg senang nk ckap "sabarlah. kau tentu kuat. masalah tu semua yang mematangkan kita" tp, hakikatnya bila dh lalui sndiri bru thu, besarnya makna kata2 itu.

kpd kawankawan , aku tahu korg tabah utk hadapi semua nih. terima kasih. bila kenangkan kisah n suka duka yang korang lalui, aku terasa kuat kerna ada yg lebih susah dr aku. terima kasih banyak2 sebab sedarkan aku. aku sentiasa doakan korg lebih bahagia dan tenang di tempat baru. ak kt sini xkan lupakan korg. AS dan Nizae. <3 kena kental. jgn jd mcm aku, cpat rapuh. ak thu korg bole. aku tahu korg bole. aku tahu korg bole. kalau ak down, ak mesti akan igt korg. harap2 ak bole kuat balik. AS, thnks sbb ksi ak ambik gmbar kt loker kau tuh. setiap mlm ak tgok. hee~ jgn lupa ak, okeh!

"Mengapa harus kita rasa kecewa
Sedangkan Tuhan lebih mengetahui
Apa yang terbaik untuk makhluk-Nya
Bukan ditakdir untuk menyiksa

Biarpun nikmat terasa berjauhan
Namun jiwa bagaikan tiada sempadan
Itu yang terbaik bagi setiap insan 
Saling memahami
Redha dengan kehendak Ilahi"

-Redha by SMJ

Saturday, April 28, 2012

6 minggu, macam macam..

assalamualaikum,

alhamdulillah, setelah 6 minggu dapat jgk rasa peluang blik rumah, wlaupun dua hari  je, tp, oke lah. sblum MIDYEAR Exam start. nak tahu satu rahsia x? rahsianya, aku dah jatuh cinta kt KISAS. *KISAS! bukan org yg kt KISAS haha. serius. tahun ni mmg br dpt rse smuanya. kadangkadang bila duduk sorg2, rse nk nges je. bila terfikir, kat luar nnti dpt ke x nk rse smua tuh. hmm. lg 6 bulan lebih je nk SPM, n lagi 7 bulan nak tinggalkan KISAS tuh. huuwwaaa. :'(  oke. sementara masih ada waktu, sayang n ambiklah semua yg ada kt KISAS tuh. so, nk share story spnjg 6 minggu ktorg kt KISAS utk bulan 3 dan 4 nih. banyak la jgk program. byk jgak konflik. gembira sedih mesti ada. plus, sahabat sahabat yg baik, best. semua tu ibarat gule gule. MANIS.

first, program yg trdkt lpas bukak cuti skola tu adlah, makan beradab khalid. mmg serius KHALIDians sgt gempak. tahniah la ats apa yg korg da usahakan. next 2nd Mei, giliran OMAR pulak. harap, kitorg pun dpt buat yg terbaik walaupun esoknye exam.

blue theme
yummy




next story, Olympiad Mathematics. first time dgr program nih. KISAS ad anjurkan n jemput SEPINTAR n INTESABER. first, serius rse mcm susah gila. bygkn a, bnda ni bkn kaitn sgt dgn ap yg kte bljar kt kelas. tp, dye more kpd cara kte berfikir. serius, susah la. tp, stlh di'polis' bole la sikit2 nk jwb soalan2 tuh. setiap soalan tuh, kena ada solution. solution tu plak kena ada explaination yg btul2 jelas. ad org tu bg ktorg tgok contoh pemenang olympiad tahun lepas, gila panjang jwpn dye dah hmpir 2 muka surat. Rumusan dlm BM pun kalah. hee~

antara soalannya..

solution kena panjang2 macam ni baru dpt markah penuh.

Seterusnya kisah kami batch 57 di Kem PLKN Jugra pada 6,7 dan 8 April. serius, ktorg smgt gile nk pergi. nk rse bljar kt luar sekolah. sekolah dah kluarkan bajet RM30,000 dan PIBG pun sumbangkan RM8,000 utk mnmpung kos ktorg kt sana termasuklah modul2 yg ktorg dpt kt sana. mmg semangat sgt lah. cikgu2 pun best. relaxing. sempat lg ktorg rse jd bdak PLKN. ktorg tempuh 'Rentas Berhalangan'. 

Muslimat yg kemas dewan utk ktorg punye tklimat petang Jumaat tuh, see! MUSLIMAT POWER!


Kami nak gerak dah nih!

Bye2 KISAS

Ustaz Ismail yg sgt penyayang.. <3

Kuliah Subuh oleh Ust Ismail

Sesi taklimat dr jurulatih

Blok Wirawati, awesome!


yeahh! bermulanya rentas berhalangan.
Karipap yg pling kecik ktorg prnah jumpa. :)


Terima Kasih cg Aznora! <3


Lastly, sbnrnye byk je aktiviti yg ad, tp ni cuma sbhgian je. hari cuti rabu yg pertabalan YDPA tuh ktorg, f5 tgok tayangan cerita. mmg best. sweet sgt wktu nih. 

title : Hafalan Solat Dellisa



saya sgt sayang kisas <3