Ya Allah, tiada sesiapa yang dapat mmberi kebahagiaan selain Engkau dan tiada sesiapa yang dapat menghilangkan kesedihan melainkan Engkau.. Sesungguhnya wanita ialah perhiasan dunia. Dan secantik-cantik perhiasan ialah WANITA SOLEHAH. Semulia-mulia kamu disisi Allah ialah mereka yang BERTAQWA.. Sesungguhnya Allah sentiasa bersama dengan orang yang bersabar.. Kasih Sayang Allah mendahului kemurkaannya.. senyum itu sedekah. mungkin apa yg kita anggap buruk itu, adalah baik bagi kita. dan mungkin ap yg kita anggap baik itu, adalah buruk bagi kita.

hope to be like this ,

forewords

Bercerita tak semestinya suka dan duka. Pengalaman tak semestinya manis dan pahit. Saling berkongsi tiada salahnya apatah lagi untuk menasihati..





Wednesday, November 30, 2011

Allah tahu apa yang terbaik,,!

assalamalaikum,

hmm, harapharap blog ni xberhabuk sbab tuan pnye blog nih busy la weekend lpas. busy dgn prkhwinan abg sdare dye. haishh, ssah la nk cerita ape yg aku nak cerita nih. okeoke. ak tulis je ape yg aku nk tulis. kalau xpham, pndai pndai le phamkan.

ceritanya bermula apabila aku tonton, ehh silaapsilaap. aku dipersembahkan dengan nyanyian dato' siti. bkn ak yg nk dgr tau,! hm. xde masalah pun sbnrnye klau nk dgr siti nyanyi. tp, yg jd msalah bile yg nyanyi tu bukan siti, even bukan seorg prempuan jgak. haa! terkejut x? nauzubillah la ap yg ak ckp ni. klau org normal dan waras mcm aku , msti akan ckp dye tuh mak nyah*PONDAN. nk sdpkan hati, ckp la dye tu khun**. muke, pkaian smua da oke, malah lebih lawaa dr seorg prmpuan. ktorg thu je yg dye sbnrnye miming je lagu dato' siti tuh. hrm. story yg aku cerita nih bknlah nk aibkan ssiapa, cume nak ambil sbgai iktibar dan pengajaran.

sebagai umat islam, even sebagai manusia biase pun, kte kne brsyukur dgn ape yg kite ade. dgn ape yg Allah da jdkan kte. semua tu adlah yg trbaik. dan yg pling cntik Allah da cipta. bygkan muke kau oke. let's say hidung kau tu xmncung, kau nak buat operation mncungkan hidung. cube compare dgn muke kau yg lme. nescaye kau akn lihat hidung mncung kau tu xsesuai sbnrnye. hmm. cbe la try anggotaanggota yg lain. gerenti kau akn dpt jwapan yg sme. sme jgak mcm kes yg ak crite nih. mgkin kau da terlalu sempurna utk jadi seorg prmpuan. Allah xjdkan kau lelaki sbab mgkin kau akan ad kekurngn. kan? tp. kau still nk jd mcm tuh. igtlah Allah da thu ap yg terbaik utk kite semua. ade perkare yg mnusia boleh ubah wlaupun Allah da tetapkan. tetapi utk tubuh, jodoh, nyawa, ajal, tu semua mmg da ttap. Allah da ttapkan rupa paras kite gitu dan gini sbab tu yg pling baik utk kte. Allah da ttapkan dia sbgai jodoh kite xkire la dia tu satu atau dua. Allah da ttapkan bile kite akan lahir dan mati. semua da ditakdirkan. jgnlah jadi org yg xreti nk kenang jasa. mgkin kau xnmpk ape yg Allah da bg kt kau. tp kau bygkan klau ade mnusia yg buat mcmmcm kt kau lpas ape yg kau da bg kt dye. aku mohon agar aku tidak termasuk dalam golongan ni.. amin..

ad lg stu masalah klau org ni tukar jntina atau tukar rupa dr lelaki kepada prmpuan atau sbliknye. masalahnye adalah bile kte nk salam. bayangkan kau ni seorg perempuan. kau pergi 1 kenduri nih. kau salam tangan tetamu lain yg hadir, dan kau pun salam seorg permpuan yg mmg nmpk mcm perempuan. tibe ade kawan kau bisik cmni "wei. dia tu laki la sbnrnye. knp kau salam?" hm. xbole nk salahkan kau sbab kau punye atitude mmg suke salam saudara seislam kau kan. tp yg jd mslah bile kau dah tersalam org yg xspatutnye kau salam. kan dah jd raguragu. lg satu, bile sseorg tu tukar jntina atau tukar ape2 yg Allah da ttapkan kt die, dia akan mnimbulkan fitnah, dan xmustahil org rmai akan ckap psal die. kan dah banyak dosa.,,

nasihat kepada sesiapa yg terase, segeralah bertaubat. klau da teroperate atau dah tukar apa2, usaha selagi yg mmpu. insyaAllah , Allah akn sntiase tolong dan sentiase mndgr taubatmu.



p/s ; aku pun nk igtkan diri aku dan kawankawan jugak..

No comments: