Ya Allah, tiada sesiapa yang dapat mmberi kebahagiaan selain Engkau dan tiada sesiapa yang dapat menghilangkan kesedihan melainkan Engkau.. Sesungguhnya wanita ialah perhiasan dunia. Dan secantik-cantik perhiasan ialah WANITA SOLEHAH. Semulia-mulia kamu disisi Allah ialah mereka yang BERTAQWA.. Sesungguhnya Allah sentiasa bersama dengan orang yang bersabar.. Kasih Sayang Allah mendahului kemurkaannya.. senyum itu sedekah. mungkin apa yg kita anggap buruk itu, adalah baik bagi kita. dan mungkin ap yg kita anggap baik itu, adalah buruk bagi kita.

hope to be like this ,

forewords

Bercerita tak semestinya suka dan duka. Pengalaman tak semestinya manis dan pahit. Saling berkongsi tiada salahnya apatah lagi untuk menasihati..





Sunday, March 11, 2012

LEADERs

assalamualaikumwarahmatullah

"to be a good leader, you must be a good listener.."

...who agree with this statement, raise up your hand?? 'Saye, Saye setuju' memang sangat betul, untuk menjadi pemimpin yang baik, perlu menjadi pendengar yang baik terlebih dahulu. xpayah pergi jauhjauh. jadi pendengar yang baik kepada hati sendiri dahulu. maksud? maksudnye, kalau bole dengar ape yg hati merintih, menegah, mengharap, insyaAllah berjaya mnjadi pemimpin kepada hati sendiri. orang yang xmampu mendengar kepada hatinya akan mudah goyah dan tidak tetap pendirian. next pergi yg dekat sikit. kaf alif wau nun. what the..? KAWAN lah. ye, jadi pendengar kepada kawan. dengar cerita sedih, cerita gembira, cerita yang xberapa kelakar dan semua jenis cerita lah. xkisahlah, dah berulang kali dengar or, mmg xminat nk dengar, DENGAR jugak. sebab satu mase nnti kita akan mgharap sangat kawan mndengar semua cerita kita. mungkin bukan sekarang. SUATU MASA NANTI. siapa tahu. mana tahu dengan mendengar cerita kawan tuh, kita akan lebih semangat untuk memimpin. yang baik dr cerita diorg ambik dan yg xbaik jadikan pengajaran. so, bagi semua kawankawan, janganlah malu nak meluahkan cerita dan masalah korg kat pemimpinpemimpin nih. kami sedia mendengar. and nasihat kepada sorg kawan aku nih, "jangan la secret masalah kau dari aku. aku xpernah rase masalah kau tu akan membebankan kerjakerja aku. aku lagi rase bertuah adelah, sebab ak menjadi insan yang terpilih untuk dengar masalah kau. tapi, klau kau xnak cerita, it's okay. ak redha" ak harap kau bace statement aku nih. come on lah. kadangkadang ak tension pikir masalah aku, sekali sekala dengar masalah orang dpat releasekan masalah aku. sbb mse tu aku akan tahu ade org yg lg susah dr aku. oke. apeape pun, uhibbuki fillah <3. 

sterusnya, pendengar kepada anak buah in other words rakan sepimpin.*pelikk je bunyinye. klau berada di atas, xsemestinya semua keputusan n pendapat kite betul. kena dengar pendapat orang lain. n baru buat keputusan. baru semua puas hati. tp, sbagai leader , kite kena bijak buat keputusan yang terbaik yg kurang risiko. itupun dengan bantuan rakan seperjuangan.ambil hati semua anak anak buah. tahu masalah dorg, ambik berat pasal dorg, baru bole wujud semangat 'teamwork' tuh! hah. lastly, jadilah pendengar yang baik kepada rakyat, pimpinan, orang lain. ape yang mereka xpuas hati, ape yg mereka nak cadangkan, apa yg mereka nak betulkan, semua kena dengar. mungkin ade antara mereka yang tidak berjawatan mempunyai idea yang lebih bernas. xmustahil kan? bagi peluang mereka bersuara. dan bagi yang memberontak, cuba dekat dengan dorg. jgn down kan lagi. sebab "a leader must be inspired to the followers". kena ada strategi untuk pujuk dan buat dorg terima dengan sesuatu tu. dan selalulah menggunakan cara yang anda mahu apabila anda berada di tempatnya. oke.

ntah kenapa tibatiba nak cakap pasal benda nih. mungkin dapat releasekan 1 drpada masalah yang ada. hmm. one more, aku bukan manusia yang sempurna yang xpernah lakukan kesilapan. so, do accept me with who I am.

Leadership Outreach with Dato' Dr Ardi bin Hj Awang


Cik Sarah ,

No comments: