Ya Allah, tiada sesiapa yang dapat mmberi kebahagiaan selain Engkau dan tiada sesiapa yang dapat menghilangkan kesedihan melainkan Engkau.. Sesungguhnya wanita ialah perhiasan dunia. Dan secantik-cantik perhiasan ialah WANITA SOLEHAH. Semulia-mulia kamu disisi Allah ialah mereka yang BERTAQWA.. Sesungguhnya Allah sentiasa bersama dengan orang yang bersabar.. Kasih Sayang Allah mendahului kemurkaannya.. senyum itu sedekah. mungkin apa yg kita anggap buruk itu, adalah baik bagi kita. dan mungkin ap yg kita anggap baik itu, adalah buruk bagi kita.

hope to be like this ,

forewords

Bercerita tak semestinya suka dan duka. Pengalaman tak semestinya manis dan pahit. Saling berkongsi tiada salahnya apatah lagi untuk menasihati..





Thursday, March 15, 2012

gula-gula's

bismillahirrahmanirrahim..
assalamualaikum.


xtahu kenapa aku ada kekuatan nak cakap pasal benda nih. aku ni bukannya banyak sangat ilmu, tapi ada la sikitsikit yang bole nak sampaikan. aku nak cakap sikit pasal 'munakahat', atau dlm erti kata lain ca ya nun ta alif. pndaipndailah fahamkan ea. mngkin org cakap umur macam kami nih, xsesuai untuk bncangkan psal nih. tp, kami ni remaja la weyh. perasaan tu mesti ada. sbab tu dari skrg dah kena belajar untuk mnjaga. belajar untuk merancang. thanks la kepada Aina Zuhaira *bukan nama sebenar, ye dye la yg buat aku tibatiba nak story psal bnda nih. sebelum masuk pasal story budak tuh, ak nak cerita benda lain jap. loving is not a stupid thing because Allah give us that feeling for loving Him and the rest person around us. so, jgn sempitkan fikiran bila cakap pasal bnda nih. sbagai hamba, wajiblah kita menyayangi dan mencintai Allah dahulu, lebih dari segalanya. next, tentulah rasul kita. not forget our lovely parents. then, barulah mereka mereka yg selayaknya. 


so, ape lagi. let's begin with the story. hehe. mcam nih, si Aina  Zuhaira  ni cerita kat aku pasal abang dye. wktu abg dye form 5 dulu, abg dye ad lah minat dkat seorg prempuan nih. katanye dorg lainlain sekolah. akak tu buat tak layan je dgn abg dye. smpai lah satu hari abang dye ni tekad xnak contact akak tuh. siap berazam xnak cintan cintun nih. kiranye nak setia lah ni. dalam erti kata lain, nak fokus untuk SPM. mulamula bila si Aina  Zuhaira . cakap part nih, mmg aku nak gelak. sebab mana lah bole percaye sangat cakap kaum adam nih. tapi aku tabik sikit lah. sbb abg dye nih bukannye sekolah agama. cara si Aina  Zuhaira  cakap ni, abg dye macam nak berubah. nak jadi baik. jaga waktu solat dan sbgainye. wahh. sejuk je dengar. tapi, harapnya apa yg abg dye buat tuh bukn sbab akak tuh. tp, btulbtul kerana Allah. sbab dalam hadith 40 yg pertma adlah pasal niat. klau niat tu betul, insyaAllah kita akan dapat. klau x, sia-sia je. ok. back to the story. so, ak terus tnye Aina  Zuhaira  ni. ape jadi lpas tuh? dye pun ckap lah yg abg dye mmg btul2 xcntact akak tuh. smpai hbis dapat result SPM, abg die excellent. dpt 9A1.*wktu tuh xde + lg  abg dye dpt tajaan g Warwick University kat United Kingdom. wahh! hebat kan? ak lg la excited dgr ap yg trjadi. bile abg dye balik malaysia, abg dye kerja dgn org dulu. Aina  Zuhaira  cakap abg dye mmg sgt pemurah. belanja mak ayah, konon macam nak balas jasa parents dulu lah. lpas 2 - 3 tahun, abg dye try kumpul duit bukak company sndiri. dan sekarang abang dye dah pun berjaya. mngkin company tu xbrape famous, tp, abg dye still berjaye ad company sndiri. ak pun tnye la kat Aina  Zuhaira  part yg ak xsabar nak tahu, iaitu apa yg terjadi dgn akak yg abg dye prnah minat tuh? Aina  Zuhaira  cakap sekarang dorang dah bertunang. dan bulan depan kahwin. sweet kan? *kelipkelip mata dorg contact balik tahun lepas. abg dye terus hntar rombongan lepas tuh. lepas dah buat istikharah smua. mmg sah mereka berdua mmg ada jodoh.. harapnya kekal sampai syurga, aminn~


Actually kt sini nak ambik je pengajaran drpada story tuh. nak seru lah. wahai kaum adam dan hawa, xsalah kita nak mencari jodoh. takkan nak mengharapkan tanpa berusaha. tapi, ada jalan yang betul untuk capai sesuatu tuh. ambik contoh abg si Aina  Zuhaira  ni. xnormal la klau seseorang tu xde perasaan suka atau sayang dkat makhluk yg xsejantina. kan? tapi, abg dia ambik tindakan bijak untuk usaha mencapai apa yang dia nak tu. he stops thinking bout that girl and focus for his study and his responsibility as a son and brother. see. lepas dah balas jasa mak ayah sikit sikit sbab mmg xterbalas jasa diorg. so, baru dye fikir balik ape yg dye dah stop fikir 1 mse dulu. hmm. baru lah best. dalam pada nak fikir soal jodoh ni, baik fikir dulu tggungjawab kita yang tertangguh tu. mak ayah yg utama. especially utk kaum adam lah. sbab mak itu tggungjawab mereka walaupun dah berkahwin. dan untuk kaum hawa, janganlah frust sangat bila tibatiba si adam mendiamkan diri dan ingin melupakanmu tetapi bersyukurlah kerana dia mungkin telah menyedari tanggungjawabnya yang lebih penting berbanding kamu. jika si adam itu benar benar inginkanmu, maka berdoalah agar Allah mendekatkan jodohmu. you should be proud of him sbab klau betul dye lupakan kamu untuk tunaikan tggungjawabnya kepada ibu bapa, keluarga dan yg pling penting tggunjawab sbgai hamba, bersyukurlah kerana mungkin suatu masa nanti anak lelakimu akan menjadi seperti itu juga. bangga kalau seorang ibu melahirkan anakanak sebegitu. 


and lastly, ni cerita dari aku. hmm. tadi g carfour wangsa maju, by the time tngah usha kasut kt kedai kasut nih, tibe terpandang......


bukan gambar sebenar, harap maklum!
sepasang suami isteri pegang tangan macam gambar di atas nih. yang suami pakai kopiah. yang si isteri berjubah , bertudung dan berpurdah. ada dua orang anak kt tepi dorg dan isteri dye tgh pregnant. wahh. dah ada anak pun masih bole sweet. hmm. tulah indahnya ISLAM. 


so, sampai sini je lah bebelan aku. harap apa yang baik, jadikan amalan dan apa yang salah, tegur aku dulu, then baru jadikan iktibar. hehe.



No comments: